Nadal és l’època de l’any on es concentra la major despesa en compres de béns i serveis. Entre els productes més adquirits: la roba, els perfums, calçat, els complements i els àpats.
Des del Servei de Consum de la Diputació de Barcelona es proposen 10 senzills consells per fer unes compres nadalenques segures i responsables, per tal d’evitar l’excés de consumisme.
1. Planifiqueu les compres de Nadal.
No deixeu les compres per a l’últim dia. Podreu estalviar temps i fins i tot diners. Feu una llista de les persones a les quals comprareu regals aquest Nadal.
2. Feu una llista de productes i quant hi voleu gastar.
Feu una llista dels productes que s’ajusti al vostre pressupost. Controleu la despesa amb la targeta de crèdit i les compres finançades. Així evitareu sobreendeutar-vos. És possible que la vostra família sigui gran i comprar un regal per a tothom es pugui convertir en una autèntica bogeria. En aquest cas, podeu organitzar un amic invisible nadalenc, un joc molt divertit i típic d’aquestes dates.
3. Abans de comprar res, pregunteu si podeu retornar el producte i en quines condicions.
Informeu-vos sobre les condicions postvenda, canvis o devolucions d’un producte. No tots els establiments accepten devolucions. Recordeu que és una deferència comercial, excepte que el producte sigui defectuós o hi estigueu disconformes.
4. Aprofiteu ofertes i promocions.
Encara que no és habitual trobar gaires ofertes en aquestes dates pròximes a Nadal, hi ha algunes botigues que tenen promocions de les quals us podeu beneficiar. Sobretot compareu els preus i la qualitat dels productes en els diferents punts de venda.
5. Assegureu-vos que en l’etiquetatge aparegui el marcatge CE.
Molts dels productes més habituals en les nostres compres de Nadal han de portar obligatòriament el marcatge CE per poder vendre’s a la Unió Europea (UE). Així el fabricant demostra que ha avaluat el producte i es considera que compleix els requisits de seguretat, sanitat i protecció del medi ambient exigits per la UE.
6. Verifiqueu que hi hagi les instruccions d’ús, i que estiguin, com a mínim, en castellà.
7. Guardeu la factura o el tiquet de compra, són la garantia; i també els catàlegs i les ofertes comercials fins que hàgiu revisat la compra: són vinculants i podeu exigir-ne el compliment. Els necessitareu si heu de reclamar.
8. Tots els establiments han de tenir fulls oficials de reclamació.
En cas de disconformitat amb el producte, demaneu el full oficial de reclamació a l’empresa o contacteu-hi per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d’incidència, etc.). Si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contacteu amb el servei públic de consum que us correspongui segons el vostre municipi.
9. Consciencieu-vos de l’entorn, afavoriu el consum responsable i de proximitat, i regaleu joguines o productes fets amb materials sostenibles i reciclables. Si compreu un arbre de Nadal, busqueu l’etiqueta que garanteix l’origen i la sostenibilitat de la plantació de la qual procedeix.
10. Bon Nadal, i si celebreu Reis, recordeu que a partir de l’1 de gener de 2022 els productes d’ús durador amplien el període de garantia fins a tres anys, i en el cas de l’adquisició de continguts digitals fins a dos anys.