MónTerrassa
Reutilitzant 1 kg de roba estalviem 25 kg de CO2, segons un estudi de la UPC
  • CA

L’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha realitzat un anàlisi pioner per determinar el percentatge de les diferents fibres presents a la roba que es llença als contenidors de recollida de residus tèxtils. L’estudi conclou que cada quilogram de roba reutilitzada representa un estalvi de 25 kg de CO2, a diferencia de les estimacions que fins ara proposava la Unió Europea, que apuntaven a un estalvi de només 3,169 kg.

L’estudi forma part d’un informe anomenat “Análisis de la recogida de ropa usada en España” de Modare de Cáritas i la consultora LAVOLA, sobre la recollida de roba utilitzada a Espanya, i ha estat realitzat per l’estudiant de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) Beatriz Rodríguez com el seu Treball Final de Grau, dirigit per Enric Carrera, director de l’INTEXTER i professor del mateix centre.

L’estudi, caracteritzador de les fibres que componen samarretes, camises, abrics, pantalons, jaquetes i tota mena de peces de vestir que es llencen als contenidors de recollida de residus tèxtils, ha analitzat prop de 550 kg de roba usada procedent de contenidors de la Fundació ‘Formació i Treball’, i segons pot revelar, el 62% de les peces és roba reutilitzable i el 37% roba reciclable.

Pel que fa a les fibres amb què estan fabricades les peces, l’estudi conclou que predomina el cotó, amb un 50% en el cas de la roba reciclable i un 60% en la reutilitzable. El segueix el polièster, amb un 30% en ambdues tipologies. Per tant, la suma de cotó i de polièster representa prop del 80% en el cas de la roba reciclable i el 90% en la reutilitzable. A molta distància es troben les fibres acríliques, en les quals els investigadors de l’INTEXTER observen una gran diferència entre la roba reciclable (un 12,4%) i la reutilitzable (un 3,1%), degut a que la roba fabricada amb aquesta fibra es deteriora amb més facilitat.

Aquesta caracterització ha estat possible gràcies a una metodologia que consisteix a triturar les peces de roba i uniformitzar la barreja mitjançant dos passos: una carda automàtica i l’anàlisi de la napa obtinguda amb la metodologia química normalitzada. El resultat permet determinar la composició dels productes tèxtils, on s’inclou la taxa legal d’humitat de cada fibra component.

D’aquesta manera l’estudi ha desmentit les estimacions de la UE que afirmaven un estalvi de 3,169 kg de CO2 en cas de reutilitzar 1kg de roba, i ha corregit que en total se n’estalvien 25. El treball s’ha presentat al 15º Congreso Nacional de Medio Ambiente (CONAMA), realitzat a Madrid fa unes setmanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa