MónTerrassa
RETAILcat exigeix al govern espanyol ajudes directes ja a comerç i restauració
  • CA

El president de Retail.cat, Joan Carles Calbet, ha criticat aquest dimarts a la Comissió d’Indústria, Comerç i Turisme del Congrés dels Diputats la manca d’ajudes directes al comerç “a dia d’avui” per part de l’Estat, de qui ha dit que és “qui recapta impostos i té la capacitat d’endeutar-se”. “Ha estat la pobre Generalitat que ens ha donat ajudes per comprar EPI, compensar tancaments en algunes zones o de botigues durant la tercera onada”, ha comentat. En la seva compareixença davant el grups, també ha demanat més seguretat jurídica sobre els ERTO, dels quals ha dit que cal prorrogar, i els lloguers dels locals. A més, també ha plantejat la regulació de la “competència deslleial” de grans plataformes com Amazon que tributen a l’estranger.Calbet ha agraït les ajudes que en aquest cas ha donat la Generalitat però ha lamentat que són “insuficients i molt curtes” ja que les pèrdues han estat “milionàries”. Sobre el paquet d’ajudes que va aprovar recentment l’executiu de Pedro Sánchez de d’11.000 milions d’euros, dels quals uns 7.000 són ajudes directes, el president de Retail.cat considera que que són discriminatòries i els criteris per optar-hi són “restrictius”.

Per exemple, ha dit que quedarien fora les empreses que el 2019 van tenir pèrdues, les que van tenir un 30% en el descens de la facturació o que aniran en funció del CNAE. “Si tots som iguals i paguem impostos per igual, per què es discrimina?”, s’ha preguntat.

Altres demandes que el president de Retail.cat ha traslladat als grups han estat polítiques fiscals “actives, reals i efectives” per ajudar a recuperar el consum, una reducció de l’IVA i exempcions o bonificacions d’impostos. Calbet ha denunciat que moltes empreses han hagut de pagar els mateixos impostos que el 2019 tot i tenir completament restringida la seva activitat.

El president de Retail.cat també s’ha referit al conflicte entre els dos decrets de la Generalitat i el govern espanyol sobre el lloguer dels locals i tem que molts d’ells s’acabin dirimint als tribunals. Per això, ha reclamat més seguretat jurídica sobre aquesta qüestió així com la dels ERTO. En aquest sentit, ha dit que caldria prorrogar-los més enllà del 31 de maig però ha avisat que “ningú sap explicar què passa” si s’acomiada un treballador abans dels sis mesos, ja que es perden les bonificacions de la Seguretat Social sense que quedi clar si només dels treballadors afectats o de la totalitat del negoci.

Joan Carles Calbet també ha demanat un regulació per combatre les pràctiques de les grans plataformes de comerç electrònic, com Amazon i Google, amb seus amb una fiscalitat molt més favorable, com Irlanda i Luxemburg. “Aquest canal cal regular-lo, no solament amb la taxa Google. Se li ha de donar la volta”, ha continuat Calbet, que ha avisat que les pràctiques d’Amazon “afecta tots els consumidors” en un model de justícia social “contributiu, just i solidari”.

“Tots volen tenir hospitals, universitats, educació gratuïta i serveis públics; i si beneficiem empreses que no contribueixen a aquest model i fan competència deslleial a empreses autòctones que sí paguen impostos ens estem carregant el sistema”, ha afegit. En aquest sentit, ha remarcat que el gegant del comerç electrònic només declara un 10% de les vendes a l’Estat i un 1,4% dels impostos, a més de tenir els seus treballadors en situació de falsos autònoms.

“Amazon és la reina de les pràctiques abusives”, ha reblat el president de Retail.cat, que ha volgut deixar clar que no està en contra de la venda per Internet però “amb les mateixes regles de joc”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa