MónTerrassa
Fer una rentadora aquest diumenge, només per als més rics
  • CA

Fer una rentadora aquest diumenge només estarà a l’abast dels més rics. I és que aquest dia 4 de desembre el preu de la llum serà el més elevat des de fa dos mesos. El mercat regulat alerta que s’enfilarà fins als 243,95 euros el megawatt hora, segons els registres de l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE). Així, l’electricitat d’avui es pagarà un 11,8% més cara que ahir dissabte.

Segons recull l’Agència Catalana de Notícies, l’encariment s’explica per l’increment de la generació d’electricitat de les centrals de cicle combinat, que són les que fan servir gas –l’energia més cara–i per la poca producció d’energia eòlica i fotovoltaica, fet que s’ha donat durant tota la setmana.

Encara lluny dels 400 euros de l’estiu

D’aquesta manera, avui caldrà anar amb molt de compte amb la llum que es gasti. Fer una rentadora, posar el rentaplats o tenir la televisió engegada tot el dia pot sortir per un ull de la cara. Però com s’ha arribat als 243,95 euros? Aquesta quantitat surt de la mitjana de la subhasta en el mercat majorista, que serien 189,81 euros/Mwh, i el topall del gast a les centrals de cicle combinat, és a dir, 54,14 euros/Mwh).

I encara podem donar gràcies perquè si no hi hagués l’excepció ibèrica -que s’aplicara durant també el 2023-, el preu de la llum hauria puhat fins als 302,6 euros. Per tant, l’estaríem pagant a 59 euros més. L’energia elèctrica al mercat majorista no superava aquest llindar des del 4 d’octubre, quan va arribar a 271,31 euros. Cal dir però que el pic de la llum va ser durant l’estiu, quan es van arribar a pagar 400 euros el megawatt hora, una autèntica brutalitat.

En comparació amb la resta d’Europa, el preu del mercat regulat espanyol serà més baix que el d’Alemanya (268,5 euros) o França (307,2 euros). La diferència de preu ha provocat que les exportacions d’energia elèctrica produïda a l’Estat cap a França continuïn a xifres rècord.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa