Si no es vol evitar els impostos com a “únic esforç intel·lectual que té recompensa”, com deia John Maynard Keynes, un any més haurem d’embarcar-nos en l’aventura de fer (o no) la declaració de la Renda per a l’excercici del 2018, que dóna el seu tret de sortida aquest 2 d’abril i s’allargarà fins l’1 de juliol -fins el 26 de juny si es vol fer per domiciliació bancària-. Prop de 20 milions de ciutadans de l’Estat espanyol, entre els quals uns 3,5 milions de catalans, estan cridats a fer-la i, d’aquests, a quasi un 70% els sortirà a retornar, segons Gestha. Però, sabem del cert si estem obligats a fer la declaració de la renda? I, si és així, sabem què és tot allò que ens podem deduir?

Més info: Tret de sortida a la Renda 2018

Molts posen el crit al cel quan arriba l’època de saldar comptes amb Hisenda, però és cert que, de vegades, quan fem la declaració ens surt a pagar i no sabem que potser ens podem deduir més IRPF del que realment creiem. Per exemple, tot i que a moltes comunitats d’Espanya no es pot desgravar el lloguer a no ser que el contracte estigui signat abans de l’1 de gener del 2015, a Catalunya si tens menys de 32 anys o estàs a l’atur durant 183 dies -entre altres coses-, et pots desgravar un 10% del lloguer, fins a 300 euros. De moment, però, aquesta campanya de la Renda 2018 ve amb unes quantes novetats sota el braç, tot i que cap específica per a Catalunya. A més, des de l’any passat, es pot fer la declaració a través de l’app d’Hisenda, que permet al contribuent presentar les declaracions amb un sol clic i sense necessitat d’accedir a un ordinador o demanar cita prèvia.

Maternitat, educació i lloguer turístic

La Renda 2018 es caracteritza per les novetats en la maternitat. Per començar, la deducció per maternitat -fins que el nen tingui tres anys- s’incrementarà en 1.000 euros, que se sumaran als 1.200 euros ja existents quan hi hagi despeses de custòdia en guarderies o centres d’educació. La deducció cobrirà les despeses d’inscripció, de matrícula, d’assistència i alimentació sempre i quan la mare estigui en actiu ja sigui per compte aliè o com a autònoma. No servirà, en cap cas, que estigui a l’atur o bé que s’hagi agafat una excedència.

Més info: Com reclamar l’IRPF de les prestacions per maternitat?

Això se suma a l’exempció de les prestacions per maternitat i paternitat, així com a les retribucions rebudes durant els permisos per part i adopció. Aquesta serà, doncs, la primera vegada que no caldrà declarar els ingressos corresponents a aquestes baixes.

Exempció de declarar les baixes per maternitat i paternitat, deducció per maternitat i minoració de la quota per a famílies nombroses, entre les principals novetats de la Renda 2018

Segons Gestha, aquesta és la principal novetat de la nova campanya de la Renda, però a escala familiar encara n’hi ha més. En el cas de ser família nombrosa, es pot demanar una minoració de la quota de 1.200 euros en categoria general i de 2.400 euros en especial. A més, a partir del quart fill, tindran un increment de 600 euros anuals en la quota.

D’altra banda, els treballadors amb discapacitat en actiu podran desgravar-se entre 3.500 i 7.750 euros segons el grau acreditat. També els cònjuges no separats amb una persona amb discapacitat a càrrec es podran desgravar 1.200 euros anuals, és a dir, 100 euros al mes. Això, com que es va aprovar en la llei de pressupostos del 2018 -al juliol-, només s’aplica a partir d’agost i, per tant, la quantitat màxima deduïble serà de 500 euros per aquesta campanya.

A més, les empreses de nova o recent creació incrementaran un 30% de les quantitats satisfetes per a la subscripció de participacions amb una base màxima de deducció de 60.000 euros anuals. Pel que fa al lloguer turístic, la nova regulació obliga a declarar qualsevol immoble destinat a aquesta finalitat.

Més informació a Via Empresa

Nou comentari