MónTerrassa
El preu de la llum i el fre al projecte fotovoltaic posen en perill Sanmy

La fàbrica de Sanmy a Terrassa està en perill per culpa de l’increment del preu de la llum i per la negativa de l’Ajuntament de Terrassa a donar el permís d’obres perquè instal·lin plaques solars en un terreny de l’empresa. Així de clar ho ha dit a Món Terrassa Pilar Puértolas, directora general d’una de les empreses de refrescos més antigues de l’estat i que dona feina a 75 treballadors de manera directa i gairebé la mateixa quantitat, de manera indirecta.

“La pandèmia ha estat un cop dur per a nosaltres, com per a la majoria d’empreses de la ciutat, però la deriva inflacionista dels preus de les matèries primeres i bàsiques, com la llum, ens està portant al límit”, ha manifestat la màxima responsable d’aquesta empresa ubicada a la carretera de Castellar. La invasió de Rússia a Ucraïna ha fet disparar uns preus que ja es trobaven elevats. “Els costos s’han incrementat notablement. El cartró ens ha pujat el 50%, també el vidre i el plàstic. Però amb el que més estem patint és amb l’electricitat”, i ho exemplifica: “El març de l’any passat la factura de la llum ens va pujar a 20 mil euros. Aquest any, ha estat de 84 mil euros”. Es tracta doncs d’un augment que ha arribat a “posar en joc la viabilitat de l’empresa”, recalca.

Un dels camions de Sanmy carregat de productes de refrescos | Sanmy

Plaques solars d’autoconsum

Cal tenir en compte que pel tipus de producte que fabrica Sanmy l’electricitat és fonamental. “Som una empresa que necessitem l’electricitat per als compressors, per a les cambres frigorífiques, per l’equipament refredador, per a les màquines…”. Per això, davant d’aquest panorama, i també perquè son conscients que el futur “passa per l’aposta per l’economia circular i sostenible”, van pensar que una bona solució la tenien a dins de casa mateix.

Al davant de l’actual fàbrica de Sanmy hi ha uns terrenys que son de la seva propietat. En total prop de 30 mil metres quadrats, actualment ocupats per vegetació arbustiva, bàsicament. “El projecte passa per crear un parc fotovoltaic en aquest espai. Serien uns 5-6 mil metres quadrats on instal·laríem les plaques solars. Això faria que passéssim de tenir un 20-25% d’autoconsum d’electricitat, gràcies a les plaques que tenim ja posades al sostre, a més d’un 80%”, afirma Puértolas. Seria realment una glopada d’aire fresc per a la supervivència d’aquesta empresa familiar que sempre ha estat vinculada a Terrassa i que vol continuar-ho estant.

Tenen el vist-i-plau del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya per tirar-ho endavant, però s’han topat amb un altre mur inesperat. L’Ajuntament de Terrassa no els facilita el permís d’obres. Abans de la guerra d’Ucraïna, Sanmy ja va presentar el projecte al Consistori però va ser refusat. “I ara tornem a trucar a les seves portes però no ens escolten. No volem fer negoci ni vendre l’electricitat que produïm, només volem que sigui per autoconsum i així poder continuar endavant”, subratllen.

La fàbrica de Sanmy es troba a la carretera de Castellar de Terrassa | Sanmy

Anella verda

“Ens diuen que aquests terrenys formen part de la zona de l’anella verda i que no els podem tocar. Però volem instal·lar plaques solars, això és energia sostenible, això és apostar per l’economia circular, no entenem aquesta negativa. Ni tan sols ocuparíem tots els terrenys, només una petita part”, recalca la directora general i assegura que “estem d’acord a assumir el cost de replantar en un altre lloc tots aquells arbres o arbustos que es consideri que son importants. Només necessitem que l’Ajuntament ens faciliti la feina per poder continuar sent a Terrassa”.

Des de Sanmy remarquen que l’empresa porta 27 anys a Terrassa, i que la vinculació amb la ciutat és cada cop més forta. “Ens sentim identificats amb la ciutat, hem apostat per implicar-nos en les festes i grans celebracions, en crear fins i tot una beguda pròpia per la Fira Modernista, en obrir les portes a la ciutadania… I esperem que Terrassa se senti orgullosa de tenir-nos aquí, de ser una de les poques empreses mítiques de refrescos que queden. Volem créixer amb la ciutat i volem formar-ne part, però tal com estan les coses ara mateix, ens ho posen molt complicat”, sentencia.

Inici de la fàbrica de Terrassa, a la carretera Castellar, ara fa 27 anys | Sanmy

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Joan a maig 04, 2022 | 11:27
  Joan maig 04, 2022 | 11:27
  Terrassa i l'Ajuntament, molt verds, molt ecologista, molta anella verda, molta bicicleta i molt reciclar. Però a l'hora de la veritat ja es veu com de responsables són. Vergonya d'Ajuntament i vergonya de TOT per Terrassa Centre
 2. Icona del comentari de: Anònim a maig 05, 2022 | 16:23
  Anònim maig 05, 2022 | 16:23
  Vergonya d, ajuntament
 3. Icona del comentari de: rce a maig 05, 2022 | 16:34
  rce maig 05, 2022 | 16:34
  Hi ha quelcom més que no sabem?. Perque si no, es realment trist. I si es que sí, l'ajuntament ho hauria d'explicar
 4. Icona del comentari de: Anonim a maig 08, 2022 | 09:11
  Anonim maig 08, 2022 | 09:11
  Sempre el mateix, uns pels altres i no es fa RES
 5. Icona del comentari de: Jesus a maig 08, 2022 | 23:44
  Jesus maig 08, 2022 | 23:44
  Plaques solars☀️ o Dipossits de hidrogent 🌍👁((pila de combustible d'alt rendiment))...🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇪🇺🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭🇨🇭

Nou comentari

Comparteix