MónTerrassa
Pimec exigeix més esforços per contenir la inflació subjacent

Pimec ha demanat duplicar els esforços per contenir la inflació subjacent, el comportament dels preus sense considerar els productes energètics ni els aliments no elaborats, que se situa en el 5,9% al conjunt de l’Estat espanyol i Catalunya, com exposen en un comunicat. La patronal exposa que, tenint en compte les dades relatives a l’Índex de Preus al Consum (IPC) publicades per l’INE, les mesures preses per moderar els preus de l’energia s’han d’estendre “per aconseguir que aquesta tendència a la baixa dels preus energètics es traslladin als preus d’altres sectors”.

En el comunicat, valoren positivament que “la inflació subjacent es redueix dues dècimes aquest mes” però continua “a nivells molt elevats”. La patronal destaca que el principal problema de l’augment de preus, que inicialment s’havia centrat en els productes energètics, s’ha traslladat als aliments i begudes, a l’hoteleria i restauració i a altres articles comercialitzats, el que han fet que l’IPC del mes de juny augmenti en 0,6% respecte el mes anterior.

En aquest sentit, lamenta que l’única mesura per frenar l’augment de la inflació sigui l’augment de tipus d’interès, mesura que considera que “pot comportar més perjudicis que beneficis l’actual situació econòmica”.

La patronal continua recomanant “que els increments de salaris s’indexin a cistelles d’indicadors relacionats amb la millora de la competitivitat de les empreses, per exemple: productivitat, resultats, evolució del PIB, costos, i no només a l’IPC, per contenir els efectes de segona ronda”.

Estendre la rebaixa de l’IVA a la carn i el peix

Per capgirar aquesta situació, Pimec reclama que les prioritats polítiques “continuïn encaminades a contenir la inflació en el seu origen, la formació de preus en els mercats majoristes de l’electricitat, el gas i la resta de combustibles”, i “específicament en els grups amb més tensions inflacionàries”.

En aquest sentit, la patronal lamenta que les rebaixes de l’IVA en alguns productes no s’han notat i, per això, continua reclamant que la mesura s’estengui a la carn i el peix per fer-la més efectiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa