MónTerrassa
PIMEC demana mesures immediates per evitar la inflació
  • CA

La patronal PIMEC ha demanar mesures immediates per evitar la inflació. Tenint en compte les dades relatives a l’índex de preus al consum publicades per l’INE, PIMEC alerta que cal fer esforços per evitar l’espiral inflacionària que s’està produint i es pot intensificar a partir de l’augment continuat del preu dels productes energètics, de determinades matèries primeres i dels costos de transport.

“Les dades demostren una vulnerabilitat més gran de la nostra economia que la del conjunt de la UE, davant els augments de preu dels combustibles fòssils, a causa del seu mix energètic i la seva elevada dependència de l’exterior”, afirma la patronal en un comunicat. Per afrontar aquest problema, es fa urgent reduir aquesta dependència i prendre mesures que ajudin les pimes i autònoms a suavitzar l’impacte negatiu directe i indirecte que està tenint sobre elles. 

A partir de l’IPC d’octubre, PIMEC destaca que l’IPC d’octubre se situa en el nivell més alt, com a mínim, des de 2002; que l’augment de l’IPC és conseqüència dels augments dels productes energètics, i que la inflació subjacent comença a reflectir una situació més àmplia de l’augment de preus i observa una tendència alcista per quart mes consecutiu.

Els preus augmenten un punt i quatre dècimes a Espanya i un punt i cinc dècimes a Catalunya i se situen en el 5,4% en el primer cas i en el 5,2% en el segon cas, en relació a fa un any. De llarg, és l’augment de preus més alt dels darreres anys.

Pimec exposa que “aquest augment de preus està relacionat amb el comportament dels preus de l’energia (+39,5%), que incideix en els de l’habitatge (+20,5%)”. “Els preus de la calefacció, enllumenat i distribució d’aigua van augmentar un +42,0%, els del transport un 12,3% i els dels carburants i combustibles un +28,1%. En sentit contrari, evolucionen els preus de les comunicacions (-0,5%). Sense la incidència dels productes energètics ni els aliments sense elaborar, la inflació subjacent se situa en l’1,4% a Espanya i a Catalunya”, expliquen.

La patronal també afirma que per grups, a Catalunya, destaquen els creixements dels preus en termes interanuals de l’habitatge (+17,7%) i del transport (+12,6%). En sentit contrari, destaca la caiguda en els preus relacionats amb les comunicacions (-2,9%).

Pel que fa a la Unió Monetària, la taxa harmonitzada en relació al mes anterior, puja un punt i quatre dècimes a Espanya (del 4,0% al 5,4%) i set dècimes a la UM (del 3,4% al 4,1%). Aquesta dinàmica situa, per setè mes consecutiu, la taxa d’Espanya per sobre de la UM, en aquest cas amb un diferencial d’un punt i tres dècimes i suposa una incidència negativa en la competitivitat via preus respecte als països europeus. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa