MónTerrassa
Pimec demana aplicar amb urgència la fixació del topall al preu del gas
  • CA

La patronal Pimec reclama aplicar amb urgència i eficiència la fixació del topall al preu del gas per a la generació d’electricitat. La patronal espera que la mesura aprovada ahir al Consell de Ministres “s’apliqui amb prestesa i sigui efectiva a l’hora de moderar el preu de l’electricitat“. Malgrat aquesta mesura, la patronal continua “reclamant la modificació en la fixació dels preus de l’electricitat en el mercat majorista, situació que de no modificar-se afavoreix l’increment de l’IPC i comporta una situació molt perjudicial per al conjunt de l’economia, cadena productiva i consumidors”.

Així mateix, PIMEC vol cridar l’atenció sobre dos aspectes preocupants que necessiten de l’actuació governamental. Per una banda, la pujada dels costos dels productes bàsics alimentaris, que “està escanyant la cadena de valor del sector primari i de la indústria transformadora, amb efectes sobre els preus al consumidor”. I per altra banda, l’ascens continuat que està palesant la inflació subjacent, en tant que “mostra una pèrdua de competitivitat de l’economia i les empreses i anticipa problemes en el curt termini”.

A part, en una situació d’alentiment en el creixement del PIB i de moderació en la creació d’ocupació, PIMEC continua recomanant que els increments de salaris s’indexin a cistelles d’indicadors, i no només a l’IPC. En aquest sentit, ha posat com a exemple alguns indicadors: productivitat, resultats, evolució del PIB, inflació subjacent, costos, etc.

Finalment, la patronal ha tornat a demanar que l’Administració Pública assumeixi la part que li pertoca d’aquests augments de preus en tots els contractes públics, ja que a dia d’avui només ho fa en determinats contractes d’obres, a partir de la seva revisió en els contractes que estan en vigor, en els prorrogats i en els que es signaran properament. En aquest sentit, seria bo modificar la Llei de Contractes amb el Sector Públic (Llei 9/2017) i permetre la indexació dels preus dels contractes a les empreses contractistes quan es produeixi una modificació substancial dels seus costos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa