Una pastisseria de Terrassa ha quedat entre les 50 millors de Catalunya. La Xicra, ubicada al carrer d’Emili Badiella, 18, al barri de Sant Pere, ha estat seleccionada pel rànquing de les distincions Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts, dins de la setena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria del municipi del Baix Llobregat.
I no només ha estat seleccionada en el rànquing de Millor Pastisseria, sinó que també s’ha alçat amb la Tercera Fava d’Or en la categoria de Producte més singular, gràcies al seu pastisset el Cardenal -un dolç típic terrassenc, que competeix amb la Pauladina i el Dakar-. Té els seus orígens a Viena –on es coneix com a Kardinalschnitte (llesques de cardenal)–, on va néixer el 1933 de la mà de la Pastisseria Ludwig Heiner per a commemorar la Diada Catòlica. Per aquest motiu té els colors blanc i groc de la bandera vaticana i el vermell propi dels cardenals. El jurat ha destacat que “La Xicra la serveix en format individual, delicat, cruixent i fundent, acompanyat d’una salsa de xocolata del 70% de cacau”.

Les Faves d’Or i les millors pastisseries del país
Els Premis Fava de Cacau han distingit també la pastisseria Hofmann (Barcelona) amb el Premi a la Més innovadora. Nascuda fa 16 anys al barri del Born, fruit de la passió d’una cuinera per la rebosteria, la Hofmann es distingeix per oferir un “delicat catàleg, que segueix una línia d’innovació constant amb un producte específic per a cada estació”, segons ha remarcat el jurat. L’establiment ha rebut diverses distincions com les del Millor croissant artesà de mantega d’Espanya (2010), la Millor pasta de te (2015), la Millor pastisseria de Barcelona (2020) o la Millor pastisseria de Catalunya (2022).
I la segona Fava d’Or ha estat per pastisseria Ferrer Xocolata (Olot) amb el guardó de Més valor històric. Fundada el 1907, és una pastisseria, xocolateria i bomboneria tradicional i d’autor, situada a la plaça de l’Àngel d’Olot, en un establiment que convida a entrar per dos espais units, però diferenciats: Pastisseria Ferrer –amb assortiment de postres i dolços per a cada època de l’any– i Ferrer Xocolata –un espai de creació i degustació del derivat del cacau ideat i impulsat per Jordi Ferrer, quarta generació de la família–.
Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts tenen un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat.
GUARDONS FAVA DE CACAU – SANT VICENÇ DELS HORTS 2024
FAVES D’OR
• Pastisseria Més innovadora
Pastisseria Hofmann (Barcelona)
• Pastisseria Amb més valor històric
Pastisseria Ferrer Xocolata (Olot)
• Dolç més singular
Pastisseria La Xicra (Terrassa) pel seu producte El cardinal
• Millor pastisseria de Barcelona i comarques
Pastisseria Hofmann (Barcelona)
• Millor pastisseria del Penedès
Pastisseria L’Obrador (El Vendrell)
• Millor pastisseria de la Catalunya Central
Pastisseria El Cigne (Manresa)
• Millor pastisseria de les comarques de Girona
Pastisseria Tornés (Girona)
• Millor pastisseria del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre
Pastisseria Cal Jan (Torredembarra)
• Millor pastisseria de Ponent
Pastisseria Tugues (Lleida)
• Millor pastisseria del Pirineu
Pastisseria Gil (Llívia)
LES 50 MILLORS PASTISSERIES DE CATALUNYA
MOSTRA INTERNACIONAL PASTISSERIA DE SVH 2024
(Totes 50 pastisseries reben la mateixa distinció i valoració, sense priorització d’ordre ni classificació. La classificació respon a un ordre alfabètic dins les diferents àrees geogràfiques)
- Morreig (Barcelona)
- Pastisseria Baixas (Barcelona)
- Pastisseria Bubó (Barcelona)
- Pastisseria Carrió (Barcelona)
- Pastisseria Escribà (Barcelona)
- Pastisseria Faixat (Barcelona)
- Pastisseria Hofmann (Barcelona)
- Pastisseria L’Atelier (Barcelona)
- Pastisseria Madeleine by Ferrieres (Barcelona)
- Pastisseria Sant Croi (Barcelona)
- Pastisseria Santantoni (Barcelona)
- Pastisseria Takashi Ochiai (Barcelona)
- La Xicra Pastisseria (Terrassa)
- Pastisseria Grau (Martorell)
- Pastisseria Maurici Cot (Llinars del Vallès)
- Pastisseria Sant Llehí (Sant Antoni de Vilamajó)
- Pastisseria Rodellas (Sant Celoni)
- Pastisseria Uñó (Mataró)
- Pessic Pastisseria (La Garriga)
- El Bruguer (Vic)
- El xocolater de Taradell (Taradell)
- Pastisseria Àger (Moià)
- Pastisseria El Carme (Vic)
- Pastisseria El cigne (Manresa)
- Pastisseria Pessics (Artés)
- Fleca Parés (Vilafranca)
- Pastisseria L’obrador (El Vendrell)
- Pastisseria Rossana (Calafell)
- Pastisseria Targarona (Igualada)
- Confiteria Padreny (Reus)
- Pastisseria Bahía (L’Ampolla)
- Pastisseria Cal Jan (Torredembarra)
- Pastisseria La Font (Cambrils)
- Pastisseria Larrosa (Flix)
- Pastisseria Xocosave (Riudoms)
- Peralta Pastissers (Tortosa)
- FA Pastisseria (Lleida)
- Pastisseria Carme (Lleida)
- Pastisseria Tugues (Lleida)
- Pastisseria Vilà (Tàrrega)
- Sucrerie Pastisseria Alpicat (Alpicat)
- Casa Cacao (Girona)
- Gou Pastisseria (Palafrugell)
- LaSal Pastisseria (Banyoles)
- Pastisseria Praliné Girona (Girona)
- Pastisseria Tornés (Girona)
- Pastisseria Ferrer Xocolata (Olot)
- Pastisseria La menuda (Banyoles)
- Pastisseria Maison Marcel (Sant Feliu de Guíxols)
- Pastisseria Gil (Llívia)

