MónTerrassa
S’obre la licitació per la gestió del Servei Comarcal de Biomassa Forestal
  • CA

El Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC) ha iniciat la licitació del contracte per a la gestió i explotació del Servei Comarcal de Biomassa Forestal (SCBF) per un període de 2 anys. Es tracta d’un servei públic que promou l’ús de la biomassa com a energia renovable de proximitat i permet articular un mercat de compra i venda d’estella forestal a la comarca. Amb aquesta nova licitació el Consell dona continuïtat a un Servei que ha esdevingut clau per a la gestió forestal, la prevenció d’incendis i el foment de la biomassa.

L’objecte del contracte és la gestió del SCBF, que comprèn el Servei del Centre logístic de biomassa forestal –ubicat a Terrassa-, i el Servei de gestió energètica de les dues calderes de biomassa del Consell -situades al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i al Servei d’Activitat Física (SAF) de la UAB-.

Servei comarcal de biomassa forestal | CCVOC

L’explotació del servei es realitzarà mitjançant la modalitat de concessió. El contracte, amb un valor màxim estimat de 686.016,00€, s’iniciarà l’endemà de la seva formalització i tindrà una durada inicial de 2 anys, prorrogable any a any fins un màxim de 4 anys.

Els criteris d’adjudicació tenen en compte la millor oferta econòmica, l’existència de preacords signats de compra de fusta amb diferents proveïdors, aspectes econòmics -com la millora dels imports de cànon variable en funció de la procedència de la fusta i la gestió energètica-, o la realització del control d’emissions de les instal·lacions de combustió de biomassa adscrites al Servei (CST i UAB).

El Servei subministra energia tèrmica a usuaris públics i privats

El Servei Comarcal de Biomassa Forestal subministra energia tèrmica a l’edifici de l’Hospital de Terrassa del Consorci Sanitari de Terrassa, al Servei d’Activitat Física de la Universitat Autònoma de Barcelona. A més, compta actualment com a usuaris amb l’Ajuntament de Terrassa, així com el de Cerdanyola del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls. També compta amb usuaris privats com una empresa del sector agrari de la comarca amb necessitats d’energia tèrmica.

Amb el nou contracte es vol seguir col·laborant amb els propietaris forestals i els ajuntaments per a una bona gestió forestal dels boscos de la comarca. També es vol fomentar l’adhesió de nous usuaris –ja siguin públics o privats- iniciant també l’adhesió d’indústries de la comarca que vulguin apostar per la transició energètica.

Prop de 6.800 tones d’estella subministrades des del 2018

Des de la seva posada en funcionament el 2018, el Centre Logístic de Biomassa ja ha subministrat prop de 6.800 tones d’estella provinent de fusta de boscos de la comarca als seus diferents usuaris. Això equival al subministrament aproximadament 20 Giga Watts d’energia tèrmica a equipaments de la comarca, en substitució de combustible fòssil i estalviant l’emissió de més de 4.000 tones de CO2 a l’atmosfera.

S’han gestionat 340 hectàrees de bosc. La fusta que arriba al Centre Logístic prové en un 67% dels boscos del Vallès Occidental. Castellar del Vallès i Matadepera són els municipis que n’aporten més, però també n’hi arriba de Sant Llorenç Savall, Terrassa, Sabadell, Sentmenat, Sant Quirze i altres, en menys proporció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa