MónTerrassa
Es necessitaran 200.000 nous enginyers en els propers deu anys
  • CA

L’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya (OIE), on en forma part l’Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha exposat que durant els propers deu anys es necessitarà incorporar almenys 200.000 nous enginyers a l’Estat. Així ho ha demostrat el primer estudi sectorial de l’Estat espanyol amb dades inèdites fins a dia d’avui. Pel que fa a la demanda dels nous enginyers, la UPC ja ha declarat que “té la disponibilitat i la capacitat per oferir resposta a aquesta demanda“.

L’estudi indica que a l’Estat espanyol hi ha un total de 750.000 professionals de l’enginyeria, un 20% dels quals són dones. “Hi ha més enginyers a Espanya per cada mil habitants (15,7 %) que en altres països europeus com França (14,4 %) o Itàlia (11 %). Espanya està 4,2 punts per sota de països com Alemanya (20,4 %)”, exposen en un comunicat. Tot i la gran quantitat d’enginyers en comparació a altres països, han deixat clar que Espanya necessitarà incorporar almenys 200.000 nous enginyers.

L’objectiu: més presència femenina a l’enginyeria

La proporció femenina a la professió, tot i ser baixa, està als mateixos nivells que grans economies de la UE com França (22%), Itàlia (18%) o Alemanya (17%). Tot i així l’OIE considera que és una situació a revertir, havent de motivar més talent femení cap a la professió.

Per fer front a aquesta bretxa de gènere, aquest curs acadèmic la UPC ja ha iniciat la 4a edició del programa “Aquí STEAM UPC” per atraure talent femení als estudis científics i tecnològics, un programa en el qual han participat fins ara 4.000 nens i nenes de centres educatius de Catalunya.

L’informe també exposa que, per branques de l’enginyeria, “la presència de dones està distribuïda de la manera següent: enginyeria agrícola/agronòmica (34%), enginyeria de camins (24%), enginyeria industrial (19%), enginyeria informàtica (16%), enginyeria en telecomunicació (12%) i altres enginyeries (24%)”.

I la recuperació del PIB industrial

L’estudi també demostra que “l’enginyeria espanyola té un fort reconeixement global, però el pes de la indústria al PIB ha baixat en els últims 20 anys del 19% al 14,7%, mentre que a països com Alemanya ha continuat creixent fins al 29%”. El president de l’OIE i president honorari de Caixa d’Enginyers, José Oriol Sala, ha afirmat “la recuperació del PIB industrial ha de ser un repte a curt i mitjà termini”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: fat boy a novembre 18, 2022 | 15:41
    fat boy novembre 18, 2022 | 15:41
    Doncs si els pensen pagar 1.000 euros al mes estan frescos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa