MónTerrassa
La MútuaTerrassa més verda: menys papers i fora ampolles de plàstic
  • CA

L‘Hospital Universitari MútuaTerrassa ha fet un pas endavant en el seu compromís amb el medi ambient amb una clara aposta per reduir paper i plàstic. Es tracta de dues accions que s’han implantat aquest mes de novembre, aprofitant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. “El 2005 vam iniciar el camí de la sostenibilitat, perquè creiem que el compromís verd ha de ser encara més exigent en les institucions sanitàries, perquè ens dediquem a vetllar per la salut de les persones, i qualsevol impacte negatiu en el medi ambient acaba repercutint en aquesta”, ha subratllat Esteve Picola, director general de MútuaTerrassa.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Josep Rull, responsable del programa Compromís Verd, que alerta que “les patologies més rellevants que haurem de fer front en un futur tindran a veure amb el medi ambient. I no pot ser que nosaltres, com a institució sanitària, en siguem causants. Volem ser exemplars i volem ser referents perquè altres hospitals ens segueixin“, i ha afegit que “MútuaTerrassa té com a estratègia ambiental la descarbonització de la seva actuació, és a dir, reduir al màxim la nostra petjada de carboni, i per això primer ens calia perimetrar tot allò que fem, tenir dades homologables i veure en què podem avançar”.

Les ampolles que s’han repartit al menjador laboral i les fonts d’aigua | MútuaTerrassa

700 mil papers menys i 83.500 ampolles fora

I així han nascut les dues grans accions emmarcades dins del lema “Un repte, una acció i un producte consolidat”. I és que com ha recordat Rull “l’element determinant en la prevenció de residus és no generar-ne” i per això un dels grans reptes per a MútuaTerrassa és reduir la quantitat de papers que genera. Aquest mes de novembre, més enllà de l’anècdota de fer “un dia sense paper”, on les impressores van deixar de funcionar durant 24 hores, s’ha posat les bases per “deixar d’utilitzar el suport en paper en determinats procediments que no tenien sentit. Procediments en què l’usuari feia de missatger sense ser necessari”, ha explicat l’exconseller de Territori i Sostenibilitat. D’aquesta manera, s’han eliminat els documents en paper de peticions de laboratori, de RX i proves complementàries, de derivacions a especialistes o de preoperatoris urgents. L’entitat calcula que, a finals de 2022, haurà aconseguit estalviar 300.000 papers en Atenció Primària i més de 400.000 papers a Consultes Externes.

La reducció del paper és significativa, ja que seran 700 mil papers menys anuals. Però potser la més visible o que impactarà més en el dia a dia dels treballadors de l’Hospital serà la retirada de plàstic al menjador laboral, en el qual se serveixen prop de 400 menús diaris. Des del passat 25 de novembre, MútuaTerrassa va decidir recuperar una iniciativa que s’havia engegat per la pandèmia de la Covid i que consisteix en no distribuir més ampolles d’aigua. Des d’ara, el personal disposarà de fonts d’aigua osmotitzada. Per ajudar a la seva implantació, s’han repartit cantimplores d’alumini perquè els treballadors les puguin fer servir. Mútua calcula que amb aquesta acció l’estalvi sigui de 74.000 ampolles de 0,5 litres i de 9.500 ampolles d’1,5 litres.

D’altra banda, MútuaTerrassa també ha volgut posar en valor la tasca en la reducció de residus i innovació que està realitzant Axioma Solucions, empresa especialitzada en l’aprovisionament, la distribució, la gestió i la higiene de material tèxtil sanitari reutilitzable per als centres sanitaris de Catalunya. Una tasca que amb l’arribada de la pandèmia s’ha vist “imprescindible” per la manca d’estoc d’EPIs. L’ús de material reutilitzable a l’equipament de Terrassa ha suposat un estalvi de 68.100 kg/h a l’any, en llençols, bates i pijames. Pel que fa a la petjada de carboni, l’estalvi ha estat d’un 27% pel que fa a llençols quirúrgics, d’un 66% en termes de pijames i entre un 65 i un 80% a nivell de bates de quiròfan.

Les ampolles que s’han repartit al menjador laboral i les fonts d’aigua | MútuaTerrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa