MónTerrassa
Mossèn Homs acollirà les primeres vinyes per recuperar el vi terrassenc
  • CA

L’empresa Rabassaires ha estat l’escollida per ocupar-se de les primeres vinyes per recuperar el vi terrassenc en una parcel·la municipal de la finca de Mossèn Homs. Aquest dimarts, 28 de desembre, s’ha dut a terme el contracte d’arrendament rústic i aprofitament agrícola, el qual tindrà una durada de 10 anys, prorrogable fins a un màxim de 30. És la primera passa per rescatar, i posteriorment, comercialitzar un vi procedent de varietats tradicionals de vinya del Vallès. Ara però caldrà obtenir el beneplàcit de la Unió Europea, organisme que regula la nova plantació de vinya, i per això la part adjudicatària haurà de sol·licitar a partir del 15 de gener de 2022 la seva aprovació. En cas d’obtenir-se, es preveu que es pugui iniciar la plantació el proper any 2023.

La parcel·la es troba situada dins de l’Anella Verda, un espai privilegiat i que espera que sigui perfecte per als ceps. El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero, ha recalcat la importància d’aquesta primera adjudicació per tirar endavant el projecte de raïm local. “Representa una passa més, i força important, perquè en un futur proper la ciutat pugui comptar amb una varietat de vi amb el nom de Terrassa”, i n’ha destacat la ubicació: “el fet de poder plantar vinyes en un entorn com és l’Anella Verda, amplia la varietat i biodiversitat d’un dels pulmons verds més importants, alhora que es recupera una activitat a les terres de producció de la ciutat, dos segles després”.

D’aquesta manera, el contracte especifica que l’arrendatari es compromet a treballar en la varietat de raïm escollida d’acord amb l’Ajuntament i en la recuperació de varietats antigues o existents. A més, el 10% de les vinyes, aproximadament 450 plantes, es dedicaran al cultiu experimental de la varietat a recuperar com són el Terrassenc o el Trobat blanc. El Terrassenc era un raïm de gra atapeït, de color verd fosc abans de la maduració i resistent al fred i a les plagues. El Trobat blanc, en canvi, és de gra fort i compactat, consistent i que fa un raïm mitjà. Per a aquesta tasca, però, es requerirà l’informe favorable i de compromís de seguiment tècnic per part de l’INCAVI.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa