MónTerrassa
Més de 15.000€ recaptats per combatre la soledat no desitjada a gent gran

La patronal Cecot, la comissió solidària CercleMón i la Fundació Amics de la Gent Gran han recaptat més de 15.000€ per combatre la soledat no desitjada entre les persones grans. Oriol Alba, secretari general de la Cecot, i Santi Ventalló, president de CercleMón, han fet entrega al director de la fundació, Albert Quiles, de la recaptació total de 15.150€ obtinguda d’un sopar solidari organitzat el passat 16 de juny a la masia “La Tartana de Matadepera”.

Els fons serviran per potenciar els projectes de la fundació, que treballa “per evitar la soledat no desitjada i l’aïllament social al qual queden exposades milions de persones”, exposen en un comunicat. La fundació compta amb 2.895 voluntaris que actuen a 152 municipis d’Espanya, possible gràcies als 5.121 socis de l’entitat i donants que han participat dels diversos actes organitzats.

Activitats per combatre la soledat no desitjada

Amics de la Gent Gran combat la soledat amb l’acompanyament emocional i la participació social. Cada persona gran rep una visita setmanal i trucades de voluntaris durant dues hores en el seu domicili, centre de dia o hospital. També organitzen actes culturals i sopars en festius tradicionals com el dia de Nadal, dia de Sant Joan i les Falles. A més, grups de tres o quatre persones de tertúlies a domicili destinades a totes aquelles persones que no poden sortir de casa per qüestions de mobilitat. 

En paraules de Ventalló “des de CercleMón tenim la voluntat de visibilitzar el problema de la soledat no desitjada que, com diuen els Amics de la Gent Gran, va molt més enllà de sentir-se sol”. “Té un impacte perjudicial directe sobre la salut de les persones i creiem que es pot solucionar des de la proximitat i la implicació de tots nosaltres”. El sentiment de soledat no desitjada que sorgeix en envellir pot donar-se per diferents factors, com ara la pèrdua d’identitat; la pèrdua d’autonomia; la pèrdua de pertinença; i altres factors de tipus demogràfics, culturals o econòmics.

Amics de la Gent Gran calcula que ha atès 2.790 persones aquest any

Concretament a Espanya, “el 66,2% dels homes i el 69,4% de les dones majors de 65 anys pateixen soledat. La fundació calcula que aquest any ha atès 2.790 persones grans sigui presencialment i per telèfon”.

Segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Espanya hi viuen 4.889.900 persones en llars unipersonals i 2.758.500 d’aquestes són persones de 65 anys o més. Unes xifres que es van veure incrementades un 6,1% durant l’any 2021 a causa de la pandèmia. Si ens centrem en l’àmbit autonòmic, a Catalunya hi ha 780.500 persones que viuen soles i un 42,5% tenen més de 65 anys, segons l’Idescat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa