MónTerrassa
Menys volum, més barat i més proper, així serà el consum Post Covid-19
  • CA

Després de cinc setmanes de confinament amb la major part de les botigues físiques – a excepció de les de serveis bàsics- amb les persianes abaixades; i amb l’anunci de plans per iniciar un cert retorn a la normalitat, Escodi ha plantejat una enquesta oberta sobre els hàbits de consum durant aquesta època i les tendències del consumidor una vegada el comerç torni a obrir. L’enquesta, en la que han participat 704 persones, i que ha estat dirigida pel professor en psicologia del consum, Albert Vinyals i Ros dóna un resultat clar: el 75% dels participants assegura que vol que es redueixi el consumisme i més del 60% s’està replantejant les seves necessitats.

La profunda crisi econòmica que ha originat la pandèmia de la COVID19 està en l’argumentació d’aquesta voluntat de reduir el consum en el futur immediat, però també té un pes específic en l’alt percentatge de les respostes en aquest sentit, la voluntat de contribuir a preservar el medi ambient amb un consum més moderat (70%). I això que quan es pregunta als enquestats sobre què farà la societat en general amb relació al consum, no ho tenen tant clar, ja que el 42% creu que tot seguirà igual i el 41% que les coses canviaran.

Les mesures sanitàries i el confinament han suposat, al llarg d’aquestes cinc setmanes, increments molt significatius de la compra online de productes de gran consum. La incorporació de la generació silenciosa -la de més edat- a l’e-commerce ha contribuït a aquest increment. Això no obstant, en xifres globals la venda online també ha registrat un descens durant el període de botigues tancades, especialment en tot allò que no es considera productes de primera necessitat. Curiosament, a l’enquesta d’Escodi el 42% dels participants assegura que comprarà menys online quan acabi l’alerta sanitària i només un 17% afirma que comprarà més a través de les plataformes digitals del que ho feia abans del confinament.

Albert Vinyals interpreta aquestes xifres com la voluntat del consumidor a tornar a trobar-se amb gent en el procés del consum, el que pot comportar una “revifada” de la botiga física i el comerç de proximitat, com a mínim en els primers temps. “La compra en línia continuarà creixent en el futur, en Nota de premsa relació amb la situació anterior al confinament, perquè molta gent gran ha après a fer- ne”, assegura Vinyals.

El preu continuarà tenint un pes específic en les opcions de compra post COVID19. Tot apunta al fet que creixerà la compra de marques blanques i lowcost, especialment per la crisi econòmica, però a l’enquesta, un 22% dels participants ha assegurat que evitarà els productes barats i que compensarà el cost més elevat amb austeritat en el consum. I és que analitzant la situació laboral dels enquestats s’ha de destacar que un 24% dels mateixos està actualment en un ERTE i sense treballar, un 42 % fa teletreball i un 18% realitza treball presencial. Durant el confinament, un de cada quatre dels enquestats s’ha quedat temporalment sense feina quan, abans del confinament, només un de cada deu estava a l’atur.

El consum durant el confinament

L’enquesta d’Escodi també ha analitzat les tendències de consum durant el període de confinament. El que més ha baixat és la compra de roba -només un 1% ha manifestat que ha comprat més roba durant aquest període- seguit d’electrodomèstics, equipament per la llar i electrònica. També ha caigut la compra d’alcohol, tot i la pujada de vendes als supermercats, perquè en tancar la restauració el consum global és més petit. Només el 8% assegura comprar-ne més, mentre el 28% en compra menys. I és que els hàbits s’han vist fortament modificats per l’alerta sanitària. Així, ara els enquestats cuinen més, netegen més la casa, fan rebosteria o bricolatge, o simplement s’avorreixen. I han deixat de dedicar temps i diners a la cura personal com la perruqueria o els massatges i la cosmètica i la higiene personal. De la mateixa manera ha crescut el consum de mitjans audiovisuals, especialment vídeo-trucades i ús d’internet (un 75% ha incrementat aquest consum) i han baixat els consums tradicionals de TV, ràdio, premsa escrita i música en format físic. El que més s’ha deixat de consumir és la premsa física en paper.

A hores d’ara el 87% dels enquestats té un estat d’ànim pitjor que abans del confinament; un 27% ha millorat la seva relació amb la família, mentre que amb els amics només ha millorat la seva relació un 8%. Així mateix un 89% assegura que la seva situació econòmica és igual o pitjor que abans del 13 de març.

En opinió del responsable de l’enquesta, aquesta reflecteix un canvi de model forçat per les circumstàncies. “Anem cap a un consum més responsable i auster derivat de la voluntat del consumidor de replantejar-se les seves necessitats i prioritats, no només per qüestions econòmiques i evidents; sinó també per una major conscienciació pel medi ambient. Un consum omnicanal que no ha d’estar enfrontat al comerç de proximitat, sino que aquest ha d’estar present també al canal digital”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa