MónTerrassa
L’APE avisa que el canvi de tarifes de la llum pot comportar un increment en les factures
  • CA

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) avisa que el canvi de tarifes de la llum pot comportar un increment en les factures dels pròxims mesos. Josep Babot, membre de l’entitat, creu que l’entrada en vigor d’aquest nou sistema serà un “fet revolucionari en molts aspectes”, però també considera que caldrà donar-li “un cert marge” perquè es vagi estabilitzant. Un fet que preocupa l’APE tenint en compte que hi ha un important nombre de famílies vulnerables “amb dificultat per pagar els rebuts”, que potser en tindran “encara més”. Per això els recorda que no deixin de fer “un consum digne”, ja que estan protegides per la Llei 24/2015.La implementació de les franges ja està en marxa des d’aquest dimarts 1 de juny, de forma que les hores més cares, seran les del matí, fins a l’hora de dinar, i a partir de les 6 de la tarda. Per Babot, aquest fet pot portar la ciutadania a canviar la seva forma “d’interactuar” amb el seu subministrament elèctric, per fer-ne un ús “més racional”. “Fins ara la gent que tenia una tarifa de discriminació horària era una autèntica minoria, ara passarà a ser el 100% de la població”, ha subratllat.

Una entrada en vigor que encara genera certs dubtes a l’entitat, ja que s’haurà de veure fins a quin punt la ciutadania “n’està informada” i si això es traduirà en certes “modificacions” pel que fa als seus consums habituals. Segons l’APE, existeixen previsions que posen sobre la taula el fet que les primeres factures “seran més altes” i que s’haurà d’esperar un temps fins que la situació arribi als nivells actuals.

“Diferents estimacions sostenen que dependrà del consum de la llar, tenint en compte la mitjana mensual, així com la distribució real de les hores”, explica Babot. Així, contemplen que algú que “ho faci molt bé” podria patir pujades mensuals de 2 o 3 euros, una xifra que podria ser “molt superior” si el consum se centra en “les franges més elevades” a partir d’ara.

Tot i això, l’Aliança recorda que caldrà esperar per veure quin serà l’impacte real, i espera que a mitjà termini el preu del mercat majorista baixi i l’energia pugui rebaixar-se. Mentrestant, una de les incògnites és què passarà amb aquells nuclis familiars a qui ja els costa assumir el pagament actual. “Han de tenir en compte que a Catalunya la llei 24/2015 les protegeix de talls en cas d’impagament”, per això els recorda que estiguin tranquil·les, “si tenen problemes que s’adrecin a Serveis Socials o als ajuntaments, que els ajudaran a tramitar els informes corresponents”.

En cap cas, però, contempla que hagin de renunciar a un “consum digne”. En la mateixa línia, i per la resta de les famílies, l’entitat creu que no s’han de crear “dèries” ni “grans preocupacions”. “S’anirà implementant a poc a poc, es fa amb la voluntat de distribuir el consum perquè sigui inferior i que es pugui repartir entre diferents hores”, ha apuntat, “la recomanació no ha de ser evitar el consum durant les hores més cares, sinó canviar certs hàbits”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa