MónTerrassa
La Maurina i Ca n’Aurell, units per fer un comerç més accessible a tothom

La Maurina i Ca n’Aurell s’han unit per fer un comerç més accessible a tothom. Aquest dimecres, dia 14 de desembre, el Casal Cívic Francisco Redondo ha acollit la presentació d’una activitat que pretén “donar suport al comerç” de proximitat i alhora obrir-lo a tota la ciutadania, tinguin les capacitats i habilitats que tinguin. Es tracta d’una acció liderada per l’Associació Daus i que compta amb el suport de les dues associacions de veïns i les dues associacions de comerciants dels barris, així com la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa.

Tot va sorgir dels mateixos usuaris de l’associació Daus, persones amb capacitats diverses, que van manifestar la seva necessitat de poder comunicar-se i sentir-se segurs quan entren en un comerç o restaurant. Nati Sánchez explica que va ser així com es va buscar aliats que volguessin fer-ho possible, i els van trobar en el Districte 4. 

Es tracta de dibuixos molt descriptius en què s’indiquen accions i productes bàsics, acompanyats d’unes quantes paraules, que permet el client assenyalar o indicar què vol o què busca. Per exemple, ja s’ha creat un “tauler de comunicació” per a una de les farmàcies del barri de la Maurina, en què poden indicar com es troben, què els passa o què busquen. “Els dibuixos són entesos per tothom, i ofereix una via de comunicació alternativa i vàlida per a grans i petits, per a persones que no parlen el nostre idioma o per a persones amb problemes de parla”, ha indicat.

L’objectiu és arribar al màxim d’establiments possibles, especialment enfocat a bars i restaurants, ja que l’oci és una part important també per aquestes persones i un dels espais on se senten més vulnerables. A més, ha recordat que també son “potencials compradors i clients”, i que no se’ls ha de menystenir. “Aquest projecte ha anat creixent amb les setmanes, i ha estat molt ben rebut pels comerciants que també han aportat idees i demandes”, explica Sánchez. Ha estat tant exitosa la seva posada en funcionament que ja pensen ampliar-ho a la resta de barris del Districte 4, i a la llarga també a la resta de la ciutat. “Volem poder parlar d’una ciutat realment accessible cognitivament per a tothom”, ha resumit.

Alguns dels taulers de comunicació amb pictogrames que s’han fet per als comerços i bars de la Maurina i Ca n’Aurell | Lluïsa Tarrida

Unió de comerciants i veïns per fer un barri millor

Ara mateix, a aquesta campanya s’hi han sumat 18 comerços de La Maurina i 28 de Ca n’Aurell. A més del Bar Aguilera, que ha creat la primera carta amb pictogrames on s’hi pot trobar tot el menjar i begudes. I les dues associacions de comerciants i de veïns treballen perquè en siguin encara més. A més, des de Daus han anunciat que es crearà un banc d’imatges i materials perquè amb la col·laboració de L’Heura i l’escola Vedruna es puguin crear plantilles i arribar a tots els comerços de la ciutat que ho desitgin. 

Des de Maurina Comerç, Eduardo Mendez, va ressaltar la importància de la unió dels dos barris per tirar endavant aquesta iniciativa. “És la manifestació que podem fer coses junts, amb associacions de diferents barris, siguin veïnals, comercials o socials”, i ha subratllat que “és una demostració de la capacitat i dinamisme que tenim al Districte 4 per organitzar activitats i accions, apostant per apropar el comerç a tothom, fer-lo més amable”.

Per la seva banda, Ester Nosas, de l’associació de comerciants de Ca n’Aurell, s’ha mostrat “molt contenta amb aquesta campanya. Hem fet una simbiosi important i ens agradaria que es pogués obrir a la resta de la ciutat. És important que les entitats ens ajudem entre nosaltres per no trobar-nos soles”, ha dit. I ha destacat la bona rebuda que ha tingut la incorporació dels pictogrames entre els comerciants del barri.

Alguns dels taulers de comunicació amb pictogrames que s’han fet per als comerços i bars de la Maurina i Ca n’Aurell | Lluïsa Tarrida

Una pedalada per fer visible l’acció

La iniciativa ha estat molt apreciada des de l’Ajuntament de Terrassa. La regidora de Comerç i presidenta del Districte 4, Jennifer Ramírez, ha agraït l’esforç de tots els implicats per fer “una Terrassa més accessible” i per donar visibilitat a les persones “amb capacitats diverses”. La regidora també ha recordat que amb aquesta iniciativa no només es promocionarà el comerç sinó també la “inclusió social” i serà un “element cohesionador i integrador” dels barris.

I per aconseguir fer més visible aquesta campanya s’ha programat una “pedalada” popular. El coordinador de l’activitat i membre de l’AV La Maurina, Pere Macias, ha exposat que tothom que hi vulgui participar està convocat el pròxim dia 23 de desembre a les cinc de la tarda a la plaça del Tint. Des d’allà es farà un recorregut guiat, amb l’ajuda del BiTer, pels diferents comerços que disposen dels pictogrames. L’actvitat és oberta a tothom i apte per a totes les edats. No cal inscripció prèvia, només cal portar la bicicleta i ganes de pedalar.

Alguns dels taulers de comunicació amb pictogrames que s’han fet per als comerços i bars de la Maurina i Ca n’Aurell | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa