MónTerrassa
Juliol comença amb tarifes elèctriques més cares que a principis de juny

FACUA ha advertit que el mes de juliol ha començat amb tarifes elèctriques “encara més elevades” que les registrades en els primers dies del mes passat. El preu del quilovat hora (kWh) de la llum amb la tarifa semirregulada PVPC ha arribat aquest dijous a 13,83 cèntims en horari vall; 17,46 cèntims en horari pla i 28,61 cèntims en horari punta. La mitjana d’aquestes tres franges se situa en 19,97 cèntims, un 68,1% per sobre dels 11,88 cèntims assolits en el mateix mes de l’any passat.El juny s’ha produït una pujada interanual de gairebé 21 euros en la factura de l’usuari mitjà, fins a 81,27 euros. La baixada de l’IVA de la llum no ha evitat que aquest mes hagi estat “el juny més car de la història”, amb un increment del 34,2% respecte al mateix mes de 2020.

Tot i això, aquesta mesura ha esmorteït la pujada en 8,13 euros. En cas que s’hagués continuat aplicant el 21% d’IVA, FACUA calcula que el rebut de la llum de juny hauria batut “tots els rècords”, arribant a 89,4 euros.

FACUA considera insuficients les mesures aprovades pel govern espanyol i ha reclamat un canvi en la subhasta del mercat majorista per fer front a “l’especulació” de les grans elèctriques, limitant el poder de mercat de les empreses dominants.

L’associació considera que la generació nuclear i hidroelèctrica haurien de sortir de la subhasta i ha instat a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a analitzar el grau de competència en el sector hidroelèctric.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa