MónTerrassa
La inseguretat jurídica centra el diàleg entre el conseller Elena i Cecot
  • CA

La inseguretat jurídica que pot comportar les modificacions de la Llei de Seguretat Nacional ha centrat el diàleg de la reunió entre el conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Joan Ignasi Elena, el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, i el secretari general de l’entitat, Oriol Alba. La trobada ha començant amb una visita a les dependències de l’edifici de la patronal i amb la signatura del conseller en el Llibre d’Honor de l’entitat, i ha anat seguida d’una sessió de treball amb representants empresarials de diferents sectors d’activitat que conformen la Cecot, així com amb representants d’entitats i institucions de la Generalitat i de l’Ajuntament de l’àmbit de la seguretat i de la ciberseguretat.

Alba ha fet èmfasi en la preocupació entre les empreses en relació a les modificacions del text de la Llei de Seguretat Nacional, més quan el Títol III atorga a la Presidència del Govern i al Consell de Seguretat Nacional total facultat, “sense prèvia consulta o deliberació del poder legislatiu i mitjançant la publicació d’un RD, que poden derivar a l’absorció i centralització de tots els mitjans materials, de tots els mitjans personals de les comunitats autònomes i de totes les competències de les comunitats autònomes i administracions locals”.

L’articulat de l’article 28 que regula la participació del sector privat en la contribució de recursos és un aspecte que “ens posa en alerta com a representants del teixit empresarial i econòmic perquè es menciona el ‘deure’ de col·laborar personal i materialment per part de la ciutadania i de les persones jurídiques, però no es concreta, per exemple, com s’indemnitzarà o es compensarà la fiscalització d’aquests recursos per part del Govern davant la gestió d’un conflicte o emergència”, ha reiterat el secretari general. “Si no s’obre el debat a la ciutadania, estaríem parlant d’un intervencionisme per part de l’Estat que pot arribar, si considerem alguns articles de la Llei, a atemptar contra drets fonamentals”, conclou Alba.

Des de la Cecot es considera necessari i imprescindible involucrar als agents socials i econòmics en el debat per abordar el detall d’aquestes actuacions i evitar la manca de concreció del text per dissipar l’actual situació d’inseguretat jurídica entre les empreses i entre la ciutadania.

Competitivitat i baixa qualitat democràtica

Abad ha explicat al conseller Elena que cada membre de la junta directiva de la Cecot coincideix en dos punts: “Un, que hem treballar per la competitivitat de les empreses catalanes i dos, en que hi ha una baixa qualitat democràtica a Espanya actualment”. I ha afegit que “ens preocupa encara més després del context generat per la coneixença pública de casos d’espionatge a líders polítics i moviments socials”.

Elena s’ha compromès a organitzar en els propers mesos una nova reunió per fer seguiment de les gestions que Interior hagi pogut recollir i gestionar: “Tenim clar que la seguretat és una prioritat social perquè sabem que a menys seguretat, més desigualtat ciutadana”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa