Un 57,6% de les famílies ateses des d’Àltima opten per a la incineració, convertint-se ja en l’opció preferida, per davant de la inhumació. Són dades que ha presentat aquesta setmana -amb motiu de la festivitat de Tot Sants- l’empresa de serveis funeraris, que té presència a la nostra ciutat amb el Tanatori-Crematori de Terrassa, al polígon de Can Petit, així com gestiona els cementiris de Sant Cugat del Vallès i Castellar del Vallès.

En el que portem d’any, gairebé un 58% dels serveis realitzats a Catalunya ja són d’aquest tipus, el que mostra una clara tendència a l’alça any rere any. I és que en el mateix període de l’any 2020, la funerària catalana va realitzar aquest servei en el conjunt dels 35 tanatoris, 11 crematoris i 17 cementiris repartits per les províncies de Barcelona, Girona i Tarragona, d’un 56%. Des d’Àltima, el director general Josep Ventura, recorda que la cremació va començar a despuntar ara fa més d’una dècada, arribant al pic més elevat, l’any passat, motivat amb bona part per l’augment de defuncions relacionades amb la pandèmia de la Covid-19. “Actualment, la incineració és l’opció preferida per la majoria de famílies catalanes, que ha registrat un creixement exponencial des de l’inici de la pandèmia, però que creiem que s’acabarà estabilitzant quan assoleixi el llindar del 70 %, seguint la línia d’altres països europeus”, afirma Ventura.

Un cop passada les pitjors restriccions de la crisi sanitària, poc a poc, s’està recuperant la normalitat en els aforaments als tanatoris i cementiris. “La gent està recuperant vetlles, funerals i enterraments envoltats de la família i els amics”, remarca Josep Ventura. “El fet de poder tornar a fer l’últim adéu acompanyats dels nostres és molt important socialment i emocionalment, ja que ajuda a assimilar la pèrdua i a facilitar l’elaboració del dol. En cas contrari, com ha passat en moltes ocasions a causa de les restriccions per la pandèmia, aquest procés es pot complicar”. En aquest sentit, serveis com l’streaming, que es van implementar durant els mesos més difícils de la Covid-19, han arribat per quedar-se. “És una tecnologia que va ajudar moltes persones que no es podien acomiadar presencialment de l’ésser estimat. Tot i que la gent prefereix retre el darrer adéu als tanatoris, les cerimònies a distància són una opció més que oferim i que, en moments puntuals, resulta molt útil per a les famílies que no poden desplaçar-se, estan lluny o bé molt disperses geogràficament”. Actualment, Àltima disposa de servei d’streaming als tanatoris Ronda de Dalt de Barcelona i L’Hospitalet Gran Via.

Urnes vives

D’altra banda, relacionat amb la cremació, des d’Àltima asseguren que un 42% dels usuaris opten per urnes biodegradables, elaborades amb argiles, sal o fusta natural. I des de l’entitat s’han posat com a objectiu fomentar la sostenibilitat també en els fèretres, amb fusta procedent de boscos de tala controlada, sense vernissos, vidres o elements metàl·lics. En aquest sentit, han posat en marxa la implementació de Planta viva, una alternativa a les composicions florals de flor tallada. Es tracta de l’ús de plantes vives, de temporada i de cultius locals per a les corones i centres dels funerals.

Una opció que no només permet que les famílies puguin endur-se posteriorment la planta a casa, com a record de l’ésser estimat, sinó que a més contribueix a la reducció de la petjada de carboni de l’empresa, ja que fomenta la proximitat, evitant les emissions provocades pel transport de llarg recorregut en la importació de flor tallada. L’opció de Planta viva s’ofereix als centres de Barcelona i Valls i, a partir del proper 2 de novembre, també al de Vilafranca del Penedès.

Nou comentari