MónTerrassa
Hercal inaugura una planta pionera de valorització de residus a Terrassa
  • CA

Hercal Diggers ha inaugurat una nova planta de valorització de residus, H-ZERO, una instal·lació única a l’Estat espanyol que permet transformar els residus de la construcció en àrids reciclats rentats d’excel·lent qualitat, aptes per al seu ús al formigó, seguint els principis de l’economia circular. Es tracta d’una planta que “anticipa el futur de la construcció” i que, per tant, “és un motiu d’orgull tenir una instal·lació industrial pionera a Terrassa”, ha exposat l’alcalde Jordi Ballart durant la inauguració.

Es tracta d’una planta de 23.000 m2 situada a la carretera de Montcada de Terrassa, amb una inversió que supera els 15 milions d’euros, equipada amb l’última tecnologia i amb capacitat per gestionar més de 2.000 tones de residus al dia. Miguel Ángel Pérez, gerent d’Hercal, ha exposat que l’objectiu de la planta és doble: Reduir la necessitat d’abocadors i racionalitzar l’ús de recursos naturals.

Inauguració de la nova planta de valorització de residus, H-zero | Laura Gómez

L’obtenció d’un àrid reciclat d’excel·lent qualitat és absolutament nova a l’Estat espanyola a data d’avui, pel que suposa una instal·lació pionera al territori. Per fer-ho, Hercal ha comptat amb el suport del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial) i de l’UPC. “Com a societat compromesa amb el medi ambient, no ens podem permetre seguir utilitzant àrids naturals per fabricar la majoria dels formigons”, declara el gerent.

En aquest sentit, el Conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, ha exposat que “no només ens cal treballar en l’àmbit de la sostenibilitat i la digitalització, sinó que també ho hem de fer amb processos de creació d’innovació i que aprofitin tot el talent que tenim al país”. Pel Conseller, la planta “s’inscriu perfectament en la transformació del model productiu que volem i que necessitem”.

Inauguració de la nova planta de valorització de residus, H-zero | Laura Gómez

Sostenibilitat i última tecnologia a la planta H-zero

Quan els residus de la construcció i la demolició arriben a la Planta H-Zero se sotmeten a un procés de preselecció, trituració, garbellat, rentat i classificació fins obtenir un àrid reciclat a punt per tornar a construir. Durant la transformació dels residus en àrid reciclat es maximitza el reciclatge dels mateixos, eliminant argila i llim, a més de metalls, cautxú, plàstics, materials orgànics, paper o poliestirè.

Els avançats sistemes de nebulització i reg minimitzen la generació de pols durant el procés, i la planta de decantació integrada en la mateixa instal·lació permet el reaprofitament del 95% dels 800 m3 d’aigua que es fan servir cada hora en el procés de neteja del material. L’excel·lent qualitat de l’àrid reciclat obtingut permet racionalitzar l’ús dels àrids naturals, reservant-los per a ocasions en les quals el seu ús és realment necessari.

Inauguració de la nova planta de valorització de residus, H-zero | Laura Gómez

La Planta H-Zero ha guanyat el premi al Medi Ambient Carles Ferrer Salat de Foment del Treball, el premi a la sostenibilitat dels Advanced Architecture Awards a Rebuild, i més recentment el Premi Cambra a la Sostenibilitat.

Més sobre Hercal Diggers

Hercal és una empresa jove, fundada a Rubí l’any 2006. La seva activitat principal se centra en els enderrocs i demolicions, el moviment de terres i l’execució de projectes d’obra civil. Actualment compta amb un equip format per més de 180 persones. Amb el projecte de la Planta H-Zero, Hercal s’ha convertit en tot un referent al país pel que fa a la demolició circular d’edificis, naus i grans instal·lacions industrials, maximitzant el reaprofitament dels residus que es generen a les obres de demolició per iniciar un nou cicle de vida dels materials, gestionant cada enderroc com un nou banc de recursos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa