MónTerrassa
La guerra a Ucraïna perjudica la indústria del Vallès Occidental
  • CA

La invasió d’Ucraïna per part de l’exèrcit rus ha provocat greus conseqüències a casa nostra. La guerra ha paralitzat operatives comercials d’exportació i importació de les empreses de Terrassa i del Vallès Occidental amb activitat a ambdós països, un fet que perjudica la indústria metal·lúrgica, tèxtil, de maquinària, plàstic, l’alimentació o el sector farmacèutic i químic. Oriol Alba, secretari general de la patronal Cecot, i Iolanda Pujol, responsable de l’àmbit de Comerç internacional de la Cambra de Comerç de Terrassa, exposen a Món Terrassa que la situació és de gran incertesa i preocupació.

Tant Alba com Pujol han expressat que es desconeix el número exacte d’empreses de la comarca que tenen relacions amb Rússia i Ucraïna, però per fer-ne una idea, la Cambra de Terrassa fa una mitja de 500 documents d’exportació anuals d’empreses que van cap ambdós països. La majoria d’aquestes empreses son de l’àmbit del metall, el tèxtil o el plàstic. Segons dades de la Generalitat, durant el 2021 hi va haver 1.910 empreses catalanes que van exportar a Rússia -643 de les quals ho han fet en els darrers 4 anys de manera consecutiva- i 1.356 empreses van exportar a Ucraïna -de les quals 417 de forma regular els darrers anys-.

“Al Vallès Occidental exportem més del que importem al mercat rus, i molt en l’àmbit de la metal·lúrgia, afectat també per les dificultats per cobrar les demandes entregades”, expressa Alba. Per la part d’exportació, el cobrament de les operacions és una gran problemàtica degut a les sancions que la Unió Europea ha imposat en el sistema bancari rus. “El bloqueig del sistema SWIFT dificulta el cobrament de les operacions, per això recomanem un cobrament previ”, explica Pujol, qui demana a les empreses que siguin molt prudents en aquest aspecte. A més, hi ha restriccions als productes que es poden enviar a Rússia: Aquests inclouen béns de doble ús, que són articles que podrien tenir una utilització tant civil com a militar, com articles d’alta tecnologia, productes químics o làsers. Cal que l’empresa tingui la seguretat en saber si el seu producte està considerat de doble us.

Les importacions, la gran problemàtica

Però la gran afectació a les empreses del Vallès prové de les importacions. Un 70% de les importacions russes son combustible, seguit d’un 6,5% de ferro, acer i derivats. “La indústria del metall al Vallès és molt important, i hi ha un gran increment sobre aquesta matèria primera, que se suma als increments de preus que ja s’arrossegaven dels últims 24 mesos”, exposa Alba. En aquest sentit, Pujol coincideix que els preus desorbitats de les matèries primeres provoquen un augment de preus finals: “Si augmenten els preus del combustible, augmenta el preu del transport, el que provoca les aturades que estan passant actualment, que deriven en un desabastiment. Si augmenta el preu de l’energia és mes car produir, i si és mes car produir, es dispara el preu de venda final”.

Pel que fa Ucraïna, les empreses importen més del que exporten. La principal afectació és la indústria de l’alimentació “que ja venia d’un període inflacionista i un increment del preu de les matèries primeres”, comenta Alba. Els principals productes importats són el blat de moro (59,7%), l’oli de gira-sol (13,1%) i fosa de ferro i acer (7,3%). En la mateixa línia, Pujol reafirma: “Si no hi ha blat de moro costa més alimentar els animals, llavors augmenta el preu de la carn, llavors augmenta el preu dels ous i la llet. Tot acaba en un augment de preus de consum final”.

Alba opina que aquesta guerra ha posat en risc la supervivència i la continuïtat de les empreses del Vallès que tenen relacions comercials a Rússia i Ucraïna. “Quan tot just comencem a estabilitzar l’efecte pandèmic, aquest component del conflicte entre Rússia i Ucraïna és una peça mes en aquesta equació de la inestabilitat, i suma molta incertesa i preocupació”. Per la seva banda, Pujol conclou que la guerra acabarà tenint conseqüències a tots els sectors i que davant d’aquesta gran incertesa “la nostra recomanació a les empreses és ser molt prudent i deixar-se assessorar”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Peter a abril 01, 2022 | 18:37
    Peter abril 01, 2022 | 18:37
    Hay que acer como los chinos primero pagas el producto ,y luego ya te lo enviaremos

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa