MónTerrassa
La guerra d’Ucraïna generera problemes al sector de la fusta de Terrassa

A conseqüència de la invasió d’Ucraïna iniciada el mes de febrer passat, el sector forestal i de la indústria de la fusta i moble està patint una situació força complicada. Gairebé totes les empreses del sector s’enfronten a problemes d’aprovisionament de matèries primeres essencials per a l’elaboració dels seus productes, que en molts casos estan obligant a realitzar aturades parcials en les cadenes de producció.

És el cas de les empreses fabricadores de palets o envasos hortofructícoles implicades en la cadena de subministrament alimentari, o de la fabricació de taüts imprescindibles per a presentar un servei sanitari correcte. És una situació excepcional que ni tan sols va ocórrer durant la crisi provocada pel COVID i els obligats confinaments, doncs en tractar-se d’un sector essencial, sempre es va garantir l’activitat i transport d’aquests productes.

Les principals causes d’aquestes aturades són:

  1. Increment exponencial del preu dels combustibles, requerits per la maquinària forestal per a extracció de fusta, així com la logística i el procés de transformació industrial (assecadors, serres, premses, …).
  1. L’augment desbocat dels preus del mercat elèctric, han provocat la rescissió dels contractes a llarg termini de la majoria de la indústria, passant a tenir preus horaris amb una forta variabilitat, amb increments de més del 700%.
  1. Disminució de la disponibilitat de fusta, després de la crisi de matèries primeres que ha generat la pandèmia, de la qual la fusta ha estat una de les grans afectades, el tancament del comerç de fusta per part de grans exportadors de fusta a Europa (Ucraïna, Rússia, Bielorússia), suposa un ajust més en un mercat ja molt tensionat. Hem passat de moure’ns en mercats molt locals a un món molt interconnectat i per tant es donen també grans distorsions en indústries molt locals. El tall de subministrament per part d’aquests tres països suposa una reducció significativa de les importacions de fusta. Aquesta variació ja està repercutint de manera negativa en els fluxos locals on es generen tensions entre els volums d’oferta i demanda. Com a dada a tenir en compte, Ucraïna introduïa a la UE 15 milions de palets a l’any, i el 20% de la fusta que consumia Alemanya.
  1. Pujada general molt important dels preus de recanvis i consumibles. Aquest augment desorbitat dels costos, no s’ha pogut traslladar i assumir pel mercat.

Per tot això, des del Gremi de la Fusta, com a representant de Catalunya a UNEMADERA, mitjançant la Confederació Catalana de la Fusta, considerem fonamental establir mesures urgents que mitiguin l’impacte d’aquests efectes:

  1. Canvi tarifari en el mercat elèctric, ajustant el preu de l’energia al seu cost de generació, no assumint l’originat pel gas per a la resta de les tecnologies.
  1. Reducció del nivell d’impostos als carburants, que permetin retornar el preu dels mateixos a una situació raonable.

L’aturada dels transportistes no ha fet sinó incrementar la problemàtica del sector, bloquejant el transport de matèries primeres necessàries per a l’elaboració de productes essencials per a les cadenes de subministraments, entre altres.

Per això, el Gremi de la Fusta recolza i impulsa amb UNEMADERA l’exigència al govern d’Espanya “d’una intervenció urgent” davant la gravetat de la situació.

“L’impacte negatiu que tots aquests factors estan tenint i tindran sobre la nostra economia s’anirà agreujant  a diari si el Govern continua sense prendre decisions al respecte i intervenir, amb mesures temporals i conjunturals, per frenar l’escalada dels preus de les energies i carburants”, reivindica Pere Solanellas, president del Gremi de la Fusta. “Està plovent sobre mullat i si no es posen en marxa mesures efectives, que no vol dir només reduir impostos o donar subvencions, acabaran, reestructurant plantilles, tancant empreses i negocis amb tot el que això comporta tant per l’ocupació, com per als pressupostos estatals. Es passarà de minvar la capacitat generadora d’activitat econòmica i riquesa a engrossir les llistes de demanda de prestacions. Crec que tots estem d’acord que aquesta situació no beneficia a ningú”.

Informació corporativa

El Gremi de la Fusta, format per prop de cent empreses del sector, és una organització empresarial d’àmbit comarcal, vinculada a la patronal Cecot, que agrupa empreses del sector de la fusta bàsicament de l’àrea del Vallès. Actualment ostenta la presidència de la Federació de la Fusta i el Moble de la província de Barcelona, així com la vicepresidència de la Confederació Catalana de la Fusta, també representa a Catalunya a UNEMADERA, l’associació estatal del sector. 

UNEMADERA és l’entitat a nivell nacional que representa els interessos del sector de la fusta a nivell nacional i que agrupa un conjunt de divuit entitats, entre associacions i federacions de caràcter territorial i sectorial, representant a més de 23.300 empreses principalment situades en nuclis rurals que donen ocupació a més de 130.000 treballadors i que van facturar l’any passat 11.300 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix