MónTerrassa
El Gremi de la Construcció, en contra d’ampliar l’inventari del patrimoni
  • CA

El Gremi de la Construcció del Vallès no veu amb bons ulls la proposta d’ampliació de l’inventari del patrimoni cultural de Terrassa, contemplat en la Modificació puntual del POUM. El Gremi es mostra en contra, i va presentar ahir un plec d’al·legacions que recull consultes dels sectors industrials que es veuen afectats per la proposta d’ampliació, “per tal que es dugui a terme un debat real i obert sobre quins són els elements que cal protegir al nostre municipi”.

El president del Gremi, Toni Palet, manifesta que “el sector està absolutament sensibilitzat amb el patrimoni arquitectònic de la ciutat” però consideren que la fórmula emprada en l’ampliació “no és la via més adequada”. Apunten que la proposta provoca “un fort entorpiment” per a l’activitat econòmica de la ciutat ja que “les edificacions afectades per aquest inventari hauran de conviure amb una suspensió de l’atorgament d’habilitacions administratives, entre d’altres, l’edificació de nova planta, d’ampliació, de reforma, o de rehabilitació”.

Pel gremi, aquest fet pot implicar “una important reducció de l’activitat del sector” i una “clara restricció i impediment de l’activitat de les indústries afectades”, donat que fins el 28 de juliol del 2023 no podran dur a terme aquest tipus d’actuacions a causa de la suspensió de llicències. A més, algunes d’aquestes edificacions “no revesteixen d’un espacial interès arquitectònic que les faci mereixedores de protecció patrimonial, que pressuposen a partir d’una simple definició”, opinen.

Una eina poc adequada per protegir el patrimoni cultural

El Gremi opina que l’Inventari del Patrimoni Cultural de Terrassa no és l’instrument adequat per protegir els béns que l’integren, ja que “es resumeix a una senzilla llista dels elements a protegir i una breu fitxa descriptiva que no conté una anàlisi prèvia historiogràfica, ni d’informació acurada de cadascun d’ells”. En aquest sentit, per poder dotar-los d’una protecció destacable, caldria revisar i modificar el “Catàleg d’Edificis d’Interès Històric Artístic de Terrassa”, així com adequar el Pla especial de Protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic-Ambiental de Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa