MónTerrassa
L’IVA de compreses i tampons baixarà al 4%
  • CA

El govern espanyol ha anunciat la baixada de l’IVA en compreses, tampons i altres productes d’higiene femenina d’ús habitual del 10% al 4%, avança l’Agència Catalana de Notícies. L’executiu ha inclòs aquesta reivindicació històrica en el paquet de de mesures per combatre la inflació. “Són productes essencials i no luxes”, ha dit la vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en un missatge a Twitter.

A part de compreses, tampons i altres productes, Díaz ha assegurat que reduirà aquest impost indirecte també en els preservatius i anticonceptius no medicinals.

Les mesures formen part d’un pla per rebaixar impostos de manera selectiva per les rendes baixes, mitjanes, pimes i autònoms i alhora, incrementar la pressió fiscal als grans patrimonis i empreses.

La baixada d’IVA de compreses i tampons: Una reivindicació històrica

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, s’ha mostrat “especialment satisfeta” perquè la rebaixa de l’IVA de compreses i tampons s’hagi inclòs en el paquet. “Una injustícia, la de la taxa rosa, que les dones -especialment les més precaries- porten massa temps suportant”, ha dit Belarra en un missatge a Twitter.

L’Estat espanyol s’apropa d’aquesta manera a alguns països de la resta d’Europa que apliquen entre un 3% i 9% d’IVA als productes d’higiene femenina, tampons i compreses, com França, Alemanya, Bèlgica, Països Baixos, o Portugal. 

La gratuïtat dels productes per a la menstruació a Escòcia

Per la seva banda, el Parlament d’Escòcia va votar el passat 2020 a favor de la gratuïtat dels productes d’higiene per a la menstruació, convertint-se en el primer país del món en fer-ho. Fins llavors, aquest productes ja eren gratuïts per estudiants de secundaria i universitat, però es va aplicar a tota la població femenina.

La primera ministra escocesa Nicola Sturgeon va afirmar en el seu moment que aquest projecte legislatiu era “una política important per a totes les dones i nenes”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa