MónTerrassa
AVAN ja té les claus per fer de la nau Pont Aurell un centre neurològic
  • CA

El futur centre d’atenció integral i especialitzada per a persones i famílies amb malaltia neurològica, impulsat per l’entitat AVAN, a la fàbrica Pont Aurell Armengol, ubicada al carrer Sant Francesc, 71, ja és més a prop de ser una realitat. Aquest dimarts, 9 de novembre, el tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, la regidora de Salut, Mónica Polo, i la presidenta de la Fundació AVAN, Cristina Urriza, han presentat el conveni de cessió d’ús gratuït i privatiu, per un període de 50 anys, de l’antiga fàbrica tèxtil per part de l’Ajuntament a la Fundació Privada AVAN.

Tant Ajuntament com AVAN han coincidit a destacar que l’entitat necessitava amb urgència “un espai digne i adequat per poder donar una resposta a les necessitats dels nostres usuaris. Un espai que ja disposàvem a altres ciutats, com Sabadell, Sant Cugat, Rubí i Castellar, i que a Terrassa no teníem. Un espai que ha de suposar una millora per a la seva qualitat de vida”. I és que el centre de neurologia no només es focalitzarà a donar resposta a les necessitats físiques dels pacients (com un gimnàs per fer rehabilitació o logopèdia) sinó també psicològiques (teràpia ocupacional) i de socialització i lleure. A més, es vol aprofundir en la formació i detecció precoç de malalties neurològiques.

“Portàvem des del 2007 buscant un espai, hem tingut diferents opcions però finalment hem trobat l’equipament adequat. És un dia feliç i estem molt contents de poder acompanyar AVAN en fer realitat el projecte”, ha dit el tinent d’alcalde. Al seu costat, la regidora de Salut ha volgut destacar la tasca que realitza la fundació, donant cobertura a necessitats “on no sempre les administracions arriben” i en la visió integral del futur centre, que no sols ajudarà a malalts oncològics, “si no també a tot el seu entorn”.

Els regidors Isaac Albert i Mónica Polo amb la presidenta d’AVAN, Cristina Urriza | Lluïsa Tarrida

Un pressupost de gairebé 2 milions d’euros

Aquest era un pas “necessari i imprescindible” perquè el projecte ideat comencés a caminar amb peus ferms, ja que és a partir d’ara que poden començar a trucar a les portes per aconseguir el finançament necessari per poder-lo tirar endavant. Un pressupost que es calcula al voltant dels 2 milions d’euros i que es pretén aconseguir amb l’ajuda de les administracions, per exemple s’han presentat als fons Next Generation, però també de la societat civil, empreses privades i particulars. “Fem una crida a la ciutadania perquè ens ajudi a fer realitat aquest projecte, que podrà donar acollida a prop de 500 persones i famílies afectats per una malaltia neurològica. Volem que sigui un centre de referència en l’àmbit neurològic de tot el Vallès”, ha explicat Urriza. Avui en dia, amb les instal·lacions que disposen al Centre Avel·lí Estrenjer, amb prop de 170m2, ja atenen més de 280 persones de Terrassa, una xifra que volen incrementar.

La quantitat no és petita i per això des de l’entitat pretenen que a mesura que es vagi obtenint recursos començar a executar el projecte. El conveni estipula que tenen dos anys per redactar el projecte i iniciar la tramitació de les llicències necessària pel condicionament de la nau, i fins a cinc anys per realitzar el 20% de la inversió necessària per l’adequació de la fàbrica. AVAN espera que en un termini de 3 anys, el futur centre ja sigui visible, amb més o menys intensitat o serveis disponibles. Des de l’Ajuntament també s’han compromès a ajudar l’entitat a aconseguir els recursos, ja que es considera “un projecte de país, i volem que l’equipament sigui una realitat”, ha manifestat Albert.

Projecció de com podria ser la primera planta de la nau, un cop rehabilitada | AVAN

La nau Pont, Aurell i Armengol es troba ubicada dins del Vapor Martri, en una illa compresa entre els carrers Viveret, Baldrich, Sant Marià i Sant Francesc. Es tracta d’un espai diàfan, de dues plantes, i que tenia funcions de fabricació de draps, en un origen, per acabar evolucionant cap al teixit de calçat i, finalment, en derivats de la indústria automobilística. Entrat el segle XXI, l’empresa es va traslladar a unes naus del polígon de Can Petit. 

El tinent d’alcalde Isaac Albert ha volgut posar èmfasi que la cessió d’aquesta nau a AVAN és fruit també del compromís de l’equip de govern de “donar vida a aquells espais a dins de la ciutat que han quedat en desús. Omplir-los de contingut per posar en valor el que van significar en el passat de la ciutat, i alhora donar resposta a les necessitats presents i futures de les entitats que estan desenvolupant tasques socials a la nostra ciutat”.

Projecció de com podria quedar la nau Pont Aurell un cop rehabilitada | AVAN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa