MónTerrassa
Foment i PIMEC reclamen l’impuls de les energies renovables
  • CA

Foment del Treball i PIMEC han demanat l’impuls de les energies renovables per fer front als reptes i als requeriments de la transició energètica. En el marc d’un acte sota el títol “Impulsem les renovables” al Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya per analitzar els reptes de futur de la transició energètica dins el món empresarial i econòmic i davant l’actual context europeu, ambdues entitats han presentat un manifest conjunt que, entre altres qüestions, destaca la necessitat que el Decret Llei del Govern sobre les renovables es pugui tramitar com a Projecte de Llei.

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat al govern “agilitat i eficiència en el desenvolupament de la transició energètica”. El president de Foment ha reivindicat també la col·laboració público-privada en el desenvolupament del full de ruta d’energies renovables, que ha descrit com necessària i imprescindible. “Sense aquesta col·laboració entre les administracions i l’empresa privada no serà possible la transició energètica a fonts renovables”.

En la seva intervenció, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha explicat que “volem liderar, juntament amb els poders públics corresponents, la transició energètica. Els empresaris i empresàries estem disposats a liderar la transició climàtica invertint en les empreses i canviant actius i organitzacions per adaptar-los a la nova economia de l’eficiència”. Ha demanat mesures per aconseguir més sobirania energètica de cara al futur i menys dependència de l’exterior, i fonts d’energia netes i sostenibles “que ens faran més competitius i menys dependents”.

Per part seva, el vice-degà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i president de l’Associació d’Enginyers Industrials, Jordi Renom, ha dit que aquest el sector de la indústria és un factor de recuperació de l’economia i ha demanat “diàleg i capacitat de lideratge per assolir la utilització d’energies renovables en un nou escenari energètic”, el qual vindrà després d’una reconversió del sistema que “no serà fàcil, però que és molt necessària”.

La presidenta de la comissió d’Energia de Foment del Treball, Virginia Guinda, ha posat de manifest que “l’impacte sobre l’economia catalana del programa de la Unió Europea per la reducció de les emissions de CO2 suposarà una pèrdua notable d’activitat econòmica, de poder adquisitiu dels ciutadans i d’un nombre important de llocs de treball”. En concret ha destacat que, l’impacte de la política d’emissions en forma de cost de CO2 serà uns 2.400 milions d’euros anuals de mitjana, cosa que deixa veure de cop la pèrdua de riquesa, al voltant de 300 euros anuals per a cada català, uns 900 euros per família.

Finalment, el president de la comissió d’Energia de PIMEC, Joan Vila, ha destacat la necessitat d’una transició energètica davant la pèrdua de riquesa i l’encariment dels preus de l’energia, que després de la Cimera de Glasgow es pot interpretar que seguiran pujant per esdevenir un veritable vector del canvi energètic. “Les empreses volem liderar aquest procés juntament amb l’Administració, la qual ha d’impulsar la creació de parcs eòlics i d’aprovar una partida de 2.000 milions d’euros en els Pressupostos per actuar contra el canvi climàtic amb inversions, per exemple, en la millora del transport públic perquè sigui més sostenible i eficient”, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa