MónTerrassa
La fi del material sanitari d’un sol ús, qüestió de seguretat nacional

Posar fi al material sanitari d’un sòl ús s’ha convertit gairebé en una qüestió de “seguretat nacional”. Així ho ha explicitat Josep Rull, responsable del programa Compromís Verd de MútuaTerrassa, que ha valorat la tasca que ha realitzat en aquest temps de pandèmia l’empresa Axioma Solucions Integrals i Serveis de Suport Sanitari, ubicada al polígon industrial Can Mitjans de Viladecavalls. Aquesta entitat de MútuaTerrassa va néixer amb l’objectiu d’ajudar a eliminar o reduir al màxim la generació de material sanitari d’un sol ús. Ho va fer amb una doble convicció: per una banda, millorar-ne l’eficiència i guanyar en confortabilitat; de l’altra, en benefici del medi ambient i la sostenibilitat.

Ara però, amb l’aparició de la pandèmia de la Covid-19 ha vist com s’accelerava un procés que ja no té marxa enrere: la creació de teixits sanitaris reutilitzables amb el mateix grau de fiabilitat (o més) que el d’un sol ús. “La crisi sanitària del coronavirus ha tensionat el sistema i ha fet evident que aquells centres hospitalaris que utilitzaven material reutilitzable no només estalviaven econòmicament i reduïen la seva petjada de carboni, sinó també s’han eregit com a més fiables en casos d’emergència nacional”, ha explicat Josep Rull, responsable del programa Compromís Verd de MútuaTerrassa. L’exconseller ha afegit que “amb la Covid ens vam trobar que no arribaven de l’estranger els recursos materials suficients per fer front a les necessitats de seguretat i higiene”, i per tant, considera que l’aposta per unes EPIs, bates o llençols reprocessats s’han convertit, gairebé, en un element “de seguretat nacional“. I sembla que no són els únics que així ho pensen, perquè en els darrers mesos, les peticions per servir a més centres hospitalaris no paren de créixer.

Un estalvi de 68 mil quilos l’any

Amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció dels Residus, l’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha volgut posar en valor l’emprenta que està aconseguint Axioma Solucions. Una empremta que ja és ben palpable ja que durant aquest any i mig de pandèmia, han arribat a produir fins a 2 milions de bates EPIs reutilitzables que han estat distribuïdes a l’hospital egarenc però també a gairebé una vintena de centres hospitalaris (13 en abastiment de bates i cobertures quirúrgiques, i una quinzena en pijames) que tenen els seus serveis contractats. Això ha suposat un estalvi en residus de 500 tones. I si això, si suma l’estalvi en bates, cobertures i pijames, s’ha aconseguit una no generació de 800 mil quilos anuals. “Per això creiem que estem parlant d’un element estructural de país i que cal ajudar a generalitzar-ho perquè arribi arreu. Per això oferim aquest material a la resta de centres hospitalaris del país”, ha recalcat Rull. Estem parlant d’un material que té el polièster i la fibra de carboni com a base, en comparació a la cel·lulosa utilitzada en els d’un sol ús.

MútuaTerrassa ha recalcat què ha suposat en termes mediambientals i de sostenibilitat l’aposta per aquest material reutilitzable, i ho ha defensat amb xifres. Per a l’Hospital Universitari ha suposat un estalvi de residus de 60 kg/dia o 15.600 kg/anys només pel que fa a pijames (i és que se n’empren 300 al dia); mentre que si parlem de llençols quirúrgics i bates de quiròfan s’ha generat un estalvi de 52 mil kg/any (s’apunta que es realitzen prop de 15 mil cirurgies majors a l’any). Tot plegat es tradueix en un estalvi acumulat de 68.100 kg/any. Només cal extrapolar aquestes dades al conjunt de centres hospitalaris que hi ha a Catalunya i imaginar-se quantes tones d’estalvi de residus suposaria.

Cobertura quirúrgica d’Axioma Solucions, empresa de MútuaTerrassa | MútuaTerrassa

Més enllà de fer èmfasi en el gran avanç mediambiental que suposa la producció d’aquest material reutilitzable, Ignasi Canal, director d’esterilització i bugaderia dAxioma Solucions, ha volgut recalcar l’aposta per “una producció de proximitat i la generació de llocs de treball al territori“. I és que a més d’estar ubicats a Viladecavalls, la fàbrica on es genera el material és a Rubí, i tenen convenis per testar els productes amb els laboratoris de Leitat i la UPC.

I els reptes no s’acaben aquí, ja que des d’Axioma afirmen que ja estan treballant “per allargar els cicles de vida dels materials. Tenim encara molt recorregut. Penseu que abans de la pandèmia, els pijames els havíem donat una vida de 150 rentats; amb la necessitat de disposar-ne de més quantitat van fer més testos i hem aconseguit allargar-los fins als 300. Les bates i llençols estem en 75 usos. I creiem que pels resultats obtinguts de resistència i eficiència, encara hi ha marge de creixement, com en la resta de materials”, ha recalcat Xavi Ortega director tècnic. A més, subratllen que per assegurar que s’estan fent els usos correctes, cada peça té un xip en què cada cop que arriba a la central d’esterilització, el sistema de traçabilitat comptabilitza quants usos porta, i quan la bata arriba als 75 o el pijama als 300, automàticament es dona de baixa, per assegurar que ja no tornarà a ser reprocessada i manté així les propietats idònies al 100%.

Cobertura quirúrgica d’Axioma Solucions, empresa de MútuaTerrassa | MútuaTerrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa