MónTerrassa
FEMvallès demana una Autoritat del Transport Metropolità per a l’àrea del Vallès

L’associació socioeconòmica FEMvallès, demana la creació d’una Autoritat del Transport Metropolità per a l’àrea del Vallès. Aquesta ATM funcionaria com les que ja hi ha implementades a Lleida, Girona o el Camp de Tarragona, on s’encarreguen de coordinar el transport públic de la seva àrea. Per a FEMvallès és una demanda prioritària que impulsaria el transport públic i permetria coordinar les 160 concessions d’autobús que hi ha actualment. La mobilitat interna del Vallès suposa el 85% dels trajectes, els quals ascendeixen a 845.000 desplaçaments diaris segons el Departament de Territori. Tanmateix la “quota modal”, o més ben dit, el percentatge d’ús del Transport Públic al Vallès és de tan sols el 18%. Una xifra estancada des del 2009. Una de les problemàtiques a la Regió Metropolitana de Barcelona és la divisió entre els municipis de l’AMB i els que no en formen part. L’Àrea Metropolitana de Barcelona talla el Vallès impedint que les línies d’autobús de l’AMB travessin el seu límit. Aquest fet es combina amb el dèficit d’inversions que s’aplica a les àrees metropolitanes de fora la capital. Ja al març FEMvallès afirmava que un vallesà rebia 9 cops menys en inversions de mobilitat que un barceloní.

La proposta vallesana troba al sud del país un exemple a seguir, ja que des de 2020 està en procés de creació l’ATM Terres de l’Ebre. Aquest nou organisme comptarà amb les mateixes competències de les ATM que ja estan en funcionament. Tot i que l’ATM del Camp de Tarragona es presenta com el cas més proper al Vallès, també Girona i Lleida mostren casos de coordinació del transport públic, amb una ATM pròpia, servint poblacions que superen els dos-cents mil habitats, equivalents als entorns de Terrassa o Sabadell, per separat.

L’Associació FEMvallès ha fet arribar aquesta proposta a alcaldes i regidors del Vallès. “Està en mans dels responsables polítics agafar el relleu perquè pugui existir una ATM al Vallès.” Afirma Antoni Abad, president de l’associació. L’entitat està recollint firmes d’organitzacions i institucions per aglutinar força entorn de la demanda.

Sobre FEMvallès

FEMvallès és una associació d’entitats econòmiques, sindicals, professionals i socials formada per: Cecot, Consell Intersectorial d’Empresaris – CIESC, Unió Empresarial Intersectorial Cercle d’Empresaris (UEI), Via Vallès, Baricentro, Cambra de Comerç de Terrassa, CCOO (Vallès Occidental i Oriental, Catalunya Central, Maresme i Osona), Circuit de Barcelona-Catalunya, Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de Barcelona (delegacions del Vallès Oriental i Occidental) (CAATEEB), Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Delegació del Vallès) (COAC), Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (Delegació del Vallès) (EIC), Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa (ICATER), Sagalés, Sant Cugat Empresarial (SCE) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa