Les Cambres de Comerç catalanes tornen a la batalla. A només vuit dies de la fi del període electoral de les corporacions de dret públic, la de Terrassa, juntament amb les de Barcelona i Manresa, és al centre de la lliça. Per primer cop en més de 130 anys d’història, una llista alternativa a l’oficial –capitanejada per l’actual president Ramón Talamàs i sota el paraigua de la Cecot– ocupa els 35 epígrafs que se sotmeten a sufragi.
Quatre anys després d’aconseguir més de 1.000 vots tot i presentar-se a només 18 vocalies, Eines de País Terrassa aspira a emular el terratrèmol que ja va sacsejar la Cambra de Barcelona l’any 2019 amb la victòria dels independentistes. Al capdavant de la candidatura, Natàlia Cugueró, actual vicepresidenta tercera de la corporació, que aspira a “portar al segle XXI” una de les institucions econòmiques amb més història del país. La candidatura s’articula al voltant d’eixos com la sostenibilitat, la diversitat de gènere o la implementació al territori. Enfront, una proposta continuista amb suport dels gremis i de part de les patronals de la ciutat i el seu entorn; així com de grans empreses del calibre d’Eurofragance, Circutor o Kern Pharma. Eines, així, es postula com a alternativa econòmica, però també cultural, a la nissaga que culmina amb el govern de Talamàs.
Una campanya intensa
Món Terrassa entrevista Cugueró enmig d’una campanya que els implicats han descrit com a “curta, però intensa” i en què les candidatures independentistes s’enfronten a un establishment econòmic i nacional unificat. Amb una tònica diferent de la d’altres cursos, la campanya del 2023 ha estat marcada per l’enfrontament; com ara la resistència per part de la llista cívica a l’ús partidista del logotip de la Cambra per part dels de Talamàs. A només tres dies de l’inici del procés electoral i amb més escons en disputa que mai, Eines es prepara per a la possibilitat de fer efectiu el primer gir de guió en la pacífica història de la Cambra de Terrassa, 137 anys després.