MónTerrassa
El preu de la llum torna a batre un rècord històric aquest dilluns

El preu de la llum a l’Estat registrarà un nou rècord històric aquest dilluns 30 d’agost i s’enfilarà als 124,45 euros/MWh, segons les últimes dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). La franja horària més cara per utilitzar electrodomèstics serà de les deu a les onze del matí, quan el MWh tindrà un import de 132,92 euros. La més barata serà de tres a cinc de la matinada, quan el preu de l’electricitat se situarà en els 112,31 euros per MWh. Fins ara, el rècord l’ostentava el dijous 26 d’agost passat quan el preu es va situar per primera vegada per sobre dels 120 euros amb 122,76 euros per MWh. La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, donarà explicacions aquest mateix dilluns al Congrés.El preu mitjà de la llum de demà dilluns (124,45 euros/MWh) suposa una pujada de quasi el 25% en relació amb el dilluns 23 d’agost (99,76 euros/MWh) i pràcticament triplica el preu per les mateixes dates de finals d’agost del 2020, quan va ser d’uns 42 euros/MWh. Cal recordar però que els preus durant l’estiu passat van reduir-se notablement per la caiguda de la demanda provocada per la crisi de la covid-19. En l’acumulat de l’any, l’import de l’electricitat s’ha multiplicat per tres, després que el preu mitjà del MWh durant el darrer mes de desembre fos de 41,97 euros.

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) detalla que el nombre de contractes afectat per l’augment irregular de preus en el rebut de la llum és d’almenys 240.000, un cop analitzat al voltant del 90% del mercat. Això es dona perquè algunes companyies elèctriques no han adaptat correctament els contractes a la nova tarifa de la llum, en vigor des del mes de juny. En 90.000 dels casos, les companyies van informar els seus clients del canvi de preu, malgrat que aquest anava més enllà del darrer canvi normatiu. En la resta de casos, uns 150.000 no hi va haver cap comunicació als clients per informar-los de l’actualització de preus.Ara, les comercialitzadores que hagin realitzat incorrectament aquesta adaptació hauran de regularitzar la situació amb els clients. L’afectació és sobre un 1,4% dels contractes supervisats. Algunes companyies, segons informa la CNMC, ja estarien realitzant l’actualització.

Amb tot, però, la Comissió està “verificant” si l’actuació de les comercialitzadores respon a una “irregularitat en vies de correcció” o a una “infracció”. En aquest darrer cas, asseguren, s’obrirà expedient a les companyies.

D’altra banda, la CNMC considera “fonamental” que les companyies facin un esforç per aconseguir “que el consumidor sigui conscient d’aquesta modificació que se li està aplicant en el preu del seu contracte”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa