MónTerrassa
Dues empreses de Terrassa fan de la Covid-19 una oportunitat per reinventar-se
  • CA

Parlar de l’any 2020 és parlar de l’any de la pandèmia. Per aquest motiu, és un dels clars protagonistes en el marc dels reportatges monogràfics que estem realitzant per al 5è aniversari de Món Terrassa.

La pandèmia de la Covid-19 ha tingut un gran impacte en les empreses terrassenques. Davant d’aquesta situació sense precedents que va deixar al sector empresarial en una situació d’incertesa, moltes empreses es van veure obligades a enfocar la seva producció cap a un altre àmbit, a innovar, o buscar sinergies entre la seva empresa i salut per tal d’ajudar amb la situació que vivia el país. Aquest és el cas d’Ineo i Ambicat, dues empreses de Terrassa que amb l’esclat de la pandèmia van posar-se a disposició d’hospitals i diferents centres sanitàris per tal d’ajudar i aportar quelcom a la societat.

Ineo és una empresa dedicada a la fabricació i comercialització de series curtes, prototips i impressió 3D professional per a qualsevol sector. El perfil dels seus clients són empreses amb departament d’I+D que dissenyen i comercialitzen productes, des de cotxes a electrodomèstics, passant envasos o marroquineria, o qualsevol tipus d’aparell. Arrel del confinament, van haver de tancar quasi completament el taller ja que la majoria de clients van suspendre la majoria de comandes fins a nova ordre. A nivell econòmic, la pandèmia va tenir efectes negatius en el número de comandes i directament en el volum de facturació.

Enmig de la pandèmia, però, va sorgir l’oportunitat de col·laborar amb alguns hospitals. “Estem connectats amb diverses xarxes de fabricació additiva, i de seguida van aparèixer notícies sobre la col·laboració entre aquestes empreses i hospitals”, explica l’empresa. Es van posar en contacte amb diferents centres sanitàris i hospitals, i de seguida es van posar a fer productes sanitaris de forma desinteressada. Per exemple, van col·laborar amb el centre tecnològic LEITAT i l’Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell fabricant i subministrant peces per a nous respiradors i millorant els existents, i a l’Hospital Mútua de Terrassa van entregar 3.000 guants de nitril que teníem en estoc per a la seva activitat. “Vam pensar que els feia més falta a ells que a nosaltres”, afegeixen des de l’empresa. 

Així doncs, amb aquestes col·laboracions, el dia a dia de l’empresa va passar a ser un altre: “Cada dia arribàvem a l’oficina i analitzàvem que calia fabricar i què havíem fabricat el dia anterior. Programàvem les màquines amb les coses a fabricar i netejàvem i empaquetàvem el que s’havia d’enviar cada dia, una part s’enviava al Col·legi de metges de Barcelona, que centralitzava el repartiment de peces, altres peces a LEITAT, que ens va ajudar econòmicament, o a altres empreses, hospitals o organitzacions”. Afirmen que van ser uns dies molt gratificants, ja que tenien la sensació d’aportar quelcom molt necessari a la societat.

L’empresa es mostra disposada a seguir col·laborant amb departaments d’innovació dels hospitals de Catalunya, ja que creuen que amb les tecnologies que disposen “podríem ajudar-los, i ens adaptaríem ràpidament a les seves homologacions, si fes falta”. Com a valoració final, Ineo explica que al llarg de l’any han tingut mesos amb més activitat i mesos amb menys moviment, però tot i això, “no ens podem queixar veient quina es la situació actual moltes empreses”.

Respirador fabricat amb un prototip 3D al Parc Taulí de Sabadell | LEITAT

Per altra banda, Ambicat és una consultoria de tractaments d’aigua, que es centra a donar resposta a les empreses en les seves necessitats de tot el que estigui relacionat amb l’aigua. Al mateix temps, subministren equips de tractament i producte químic, fan formació d’aigües, o cursos per a la prevenció de la Legionella a les piscines, així com la neteja, desinfecció o analítiques d’aquestes.

És precisament pel seu treball en la neteja, desinfecció i assessorament de la Legionella que van col·laborar en l’obertura de nous centres per acollir malalts de Covid-19, com hotels, pavellons o plantes d’hospitals tancades, per tal que aquests estiguessin el més desinfectats i nets possibles. També van subministrar gel hidroalcohòlic, més de 400.000 guants, mascaretes i equips de purificació a diferents centres. Afirmen que quan va esclatar la pandèmia “part del personal va haver de fer el confinament estricte, però la resta érem personal essencial i no vam parar gens, fins i tot treballàvem els caps de setmana”. 

Actualment segueixen col·laborant amb molts clients que són residències d’avis. “Les primeres setmanes va ser molt dur veure la situació tant precària del personal que hi treballava. A cada visita els portàvem el que teníem, com guants, gels, o mascaretes, i estaven molt agraïts en veure que hi anàvem, els ajudaven i manteníem la calma”, expliquen. 

A l’igual que l’empresa Ineo, Ambicat espera poder seguir col·laborant amb centres sanitaris o clients que necessitin ajuda pel que fa a la Covid-19, com ara residències de gent gran, ja que és una manera molt gratificant de contribuir en un problema actual de la societat, així com una oportunitat d’innovar-se i veure una part positiva de la pandèmia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa