MónTerrassa
El Consell d’Alcaldies defensa el prestigi de l’FP pel treball en un acord
  • CA

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental ha aprovat un acord per defensar la rellevància i el prestigi de la Formació Professional (FP) pel treball. En aquest acord es trasllada a l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, el Departament d’Educació i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya la voluntat de treball conjunt per a poder portar a terme una planificació adequada de l’oferta de formació professional a la comarca que tingui en compte les demandes i necessitats reals de les empreses de la comarca.

A la comarca s’estima que van ser al voltant de 2.500 persones les que no van poder optara la formació sol·licitada en primeres opcions en la inscripció de graus mitjans a l’inici del curs escolar 2021-2022. Com a solució al greu problema es va augmentar en alguns grups la ràtio un 10% i es van obrir de forma precipitada 13 nous grups al Vallès Occidental, “aspectes que no responen ni estan en consonància amb el model de FP que es defensa des del territori”, lamenta el Consell d’Alcaldies.

El Consell d’Alcaldies, en base a les reflexions de la Mesa de la Formació pel Treball del Vallès Occidental considera que “l’increment de les ràtios en els centres no és una solució, perquè no permet una formació de qualitat dels seus alumnes i tensiona les capacitats de resposta del sistema, que de per sí ja té una manca de recursos humans. Es defensen ràtios no superiors als 20 alumnes, i ens trobem amb realitats de 35 alumnes”. Aquesta situació es suma a altres elements més estructurals com la desconnexió amb el sector empresarial, la manca d’orientació professional de l’alumnat cap a la formació professional, i la manca de recursos humans per donar resposta a l’alumnat amb necessitats educatives especials que hi accedeix.

Per tot el que s’exposa anteriorment, s’exposen al Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental els següents acords.

ACORDS:

Primer. – Traslladar a l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professional de Catalunya, el Departament d’Educació i el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya la voluntat de treball conjunt per a poder portar a terme una planificació adequada de l’oferta de formació professional a la comarca que tingui en compte les demandes i necessitats reals de les empreses de la comarca.

Segon.- Treballar conjuntament amb el govern català per articular un Pla d’inversions en els equipaments i infraestructures dels espais dels centres d’FP del Vallès Occidental, que permeti oferir la formació pràctica adequada; així com planificar un augment dels recursos humans a la Formació Professional per tal de poder assegurar ràtios que permetin oferir una formació de qualitat i es pugui atendre l’alumnat amb necessitats especials.

Tercer.- Consolidar i ampliar des dels diferents ajuntaments del Vallès Occidental, i de la mà del Consell Comarcal, els esforços per l’orientació professional dels joves que finalitzen l’ESO, potenciant el treball per les vocacions industrials, on les especialitats formatives continuen tenint places vacants, i amb una gran demanda en el mercat laboral.

Quart.- Fer palesa la necessitat de desplegar els centres integrats previstos en la Llei 2015, per aconseguir centres especialitzats d’FP a Catalunya, com a centres destinats únicament a la Formació Professional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa