MónTerrassa
Una clínica dental de Terrassa elabora un nou procotol de desinfecció
  • CA
Nous protocols a la clínica dental
Nous protocols a la clínica dental | Centre Dental Les Escoles

!--akiadsense-->

Des del passat 14 de març, són moltes les clíniques dentals que s’han vist obligades a tancar per no poder garantir la seguretat dels seus pacients al no disposar de material de protecció, instal·lacions adequades ni productes de desinfecció. Ara, després de vuit setmanes, la majoria està buscant fòrmules per recuperar l’activitat. Durant aquest temps, la Dra. Rosa Mari Ros, directora del Centre Dental Les Escoles de Terrassa, una de les poques clíniques que s’ha mantingut oberta a Catalunya i que ha atès més de 1.000 urgències, gairebñe 900 de manera presencial, ha elaborat un decàleg amb els punts més destacats sobre com serà la tornada al dentista d’usuaris i professionals:

Cribatge telefònic. Uns dies abans de la visita, el pacient rebrà una trucada telefònica per demanar si en els 14 dies previs ha tingut febre, constipat, tos seca, dificultats respiratòries, dolor muscular o mal de cap; ha estat en contacte amb persones amb símptomes semblants o amb algú que hagi donat positiu en Covid-19.

Protecció del pacient a la seva arribada. A l’entrar al centre, el pacient haurà de netejar-se les sabates fregant-les sobre una catifa mullada amb àcid hipoclorós i se li donaran uns peücs de plàstic, se li prendrà la temperatura amb un termòmetre per infrarojos, se li aplicarà gel desinfectant a les mans i se’l vestirà amb mascareta i casquet. És recomenable que els usuaris acudeixin a la clínica amb la seva mascareta, però si no ho fan, se’ls haurà de proporciona una. Finalment, abans d’entrar al box, hauran de rentar-se les mans amb aigua i sabó i, posteriorment, els auxiliars hauran de desinfectar tots els objectes i superfícies amb els que el pacient hagi tingut contacte.

Acompanyament de pacients. És aconsellable que les persones acudeixin a les clíniques dentals soles a no ser que sigui estrictament necessari. L’acompanyant haurà de seguir el mateix protocol de desinfecció i protecció que el pacient i no podrà entrar al box si no és per un motiu excepcional.

Protecció dels professionals. Als centres, les persones es trobaran amb el seu equip de professionals de confiança, però el seu uniforme serà diferent, ja que ara, la seva equipació constarà de bata EPI, pantalles protectores o mascaretes, casquets de roba, guants, etc. i aquest material haurà de renovar-se entre pacient i pacient.

Prevenció. Per prevenir qualsevol possibilitat de contagi, abans d’iniciar el tractament, el pacient glopejarà amb un colutori amb preparació clínica d’aigua oxigenada rebaixada a l’1%, la qual cosa disminuirà la potencial càrrega viral.

Adaptació de protocols en els tractaments. A l’hora de realitzar els tractaments, s’hauran d’introduir alguns canvis. Així, les radiografies intraorals es substituiran sempre que sigui possible per ortopantomografies (radiografia panoràmica dental) o TAC’s, que evitaran un increment de la secreció de saliva, un fluid potencial de contagi.

Desinfecció constant. Per garantir la màxima seguretat del pacient, és fonamental que tot el material, superfícies, instal·lacions i l’aire estiguin sempre nets. Per purificar l’aire, és recomenable instal·lar un sistema purificador ambiental en l’equipament de ventilació i climatització.

Reordenació de les agendes, l’espai i l’equip. El pacient haurà de ser més flexible a l’hora de concertar la visita. L’ús dels gabinets haurà de ser rotatori i s’hauran de deixar descansar després de cada tractament, ja que la Covid-19 sobreviu al voltant de 3h. en ambients carregats amb aerosols sempre que la clínica no vaporitzi amb àcid hipoclorós.

Pagament amb targeta. Seguint les recomanacions de les autoritats, el cost de la consulta i/o tractament s’haurà d’abonar amb targeta de crèdit.

Aquests són alguns dels canvis que la nova realitat provocada per la Covid-19 comportarà en les clíniques dentals, però que són claus per poder garantir la seguretat dels pacients i del personal. La Rosa Ma Ros és conscient que “tot aquest protocol pot resultar ferragós pels usuaris, però serà imprescindible durant els propers mesos i fins que no hi hagi una vacuna. La població s’ha de mentalitzar que, ara, necessitarem més temps per anar a la consulta i sotmetre’s a determinades accions, però pot acudir amb absoluta tranquilitat, ja que actualment, els centres sanitaris, entre els que s’inclouen les clíniques dentals, són espais segurs. Les mesures de protecció, higiene i desinfecció que s’apliquen no es duen a terme enlloc més”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa