MónTerrassa
Cecot vol més capacitat de gestió pels governs autonòmics en els fons europeus
  • CA

La patronal Cecot ha demanat augmentar la capacitat de gestió de les comunitats autònomes i els seus governs en la definició i adaptació dels criteris de les convocatòries dels fons europeus Next Generation amb l’objectiu de poder impulsar projectes orientats a cobrir necessitats estratègiques per a cada territori. La patronal ha traslladat les seves inquietuds a la Ministra Nadia Calviño, a qui han insistit que el coneixement per reactivar l’activitat productiva està en el territori i en els sectors que desenvolupen la seva activitat en ell.

Així doncs, Cecot ha tornat a fer un crit d’alerta en relació a les properes convocatòries d’ajuts empresarials amb fons europeus Next Generation, després de veure la gestió dels fons desenvolupada fins el moment i, sobre tot, en base a les properes convocatòries a càrrec de la partida dels fons assignada a les comunitats autònomes. “Els governs autònoms i els agents econòmics als territoris únicament podran incidir sobre el 10% dels fons europeus Next Generation“, han assegurat des de la patronal, qui ha volgut recordar com van anar les dues convocatòries d’ajuts empresarials del mes d’agost, amb no més de quinze dies en ple període de vacances perquè les empreses poguessin presentar els projectes.

“Quan es va anunciar que dels 24.198M€ del Mecanisme per la Recuperació i la Resiliència que computen als PGE de 2021 un 55% seria gestionat per l’Estat i que el 45% restant passaria a les Comunitats Autònomes, des de la Cecot vam entendre que serien les CCAA qui aplicarien els criteris per les convocatòries, en col·laboració amb els agents socials i econòmics. En el cas de Catalunya, li correspondrien uns 1.200M€ en aquesta distribució”, explica Antoni Abad, president de la Cecot. “Ara bé, sembla ser que tot i el que inicialment es va dir, finalment les CCAA no tindran cap veu, ni capacitat de decisió per definir els criteris d’assignació, objecte, destinataris o quanties sobre la major part d’aquests fons. La majoria es decidirà i gestionarà de forma centralitzada des de l’Executiu central”, ha afegit Abad.

“Que les CCAA no tinguin la capacitat de prioritzar i definir les convocatòries dels ajuts en base a projectes estratègics dels seus territoris perjudica la reactivació de sectors i activitats considerades estratègiques o tractores al seu entorn”, ha reflexionat el president de la Cecot. Per aquest moriu, ha exposat que “encara som a temps de corregir i establir una via de col·laboració entre l’executiu central i les comunitats autònomes abans de definir les properes convocatòries dels Next Generation”.

Una cosa és el que diuen els pressupostos i un altra l’acompliment, l’executat realment, es queixen des de la patronal. Subratllen que en el cas de Catalunya, en els darrers cinc anys, cap any s’ha executat realment més del 81% del pressupost d’inversions al pressupostos de l’estat i la mitjana està per sota del 65%. Aquest 2021, fins al juny, de moment només s’han executat el 13% de les inversions compromeses en aquests pressupostos i tot fa preveure que quedarem molt lluny del promès per tot l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa