MónTerrassa
Cecot demana al Govern més mesures per reactivar l’economia
  • CA

El president de la patronal Cecot, Antoni Abad, i el secretari general, Oriol Alba, es van reunir ahir amb Jaume Giró, conseller d’Economia i Hisenda del Govern de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Cabrafiga, secretari general del Departament d’Economia i Hisenda. La trobada, de caràcter institucional, es va dur a terme per traslladar les principals preocupacions de la patronal per fer front a la situació de les empreses catalanes en situació post-pandèmia.

Les principals preocupacions que ha traslladat la patronal són: innovar en la política fiscal per impulsar la reactivació econòmica, el teixit empresarial pel sobre endeutament generat per les mesures antiCovid-19, i implementar polítiques industrials.

L’objectiu principal d’administracions i agents econòmics i socials és reactivar l’activitat econòmica i que aquesta es tradueixi en progrés i en benestar social pel país, tal i com ha explicat Cecot en un comunicat. En aquest sentit, creuen que es poden generar amplis consensos, per això afirmen que és important que el marc de relacions institucionals sigui més estable i des de la base d’un respecte mutu.

Durant la trobada, tant la Cecot com el Govern han coincidit en la necessitat de sumar esforços des dels diferents àmbits polítics, socials i econòmics, per aconseguir la recuperació econòmica del país i la seva evolució.

En aquest sentit, la Cecot aposta per una governança que compti amb la implicació de les empreses en la presa de decisions que poden tenir un fort impacte en l’activitat econòmica i social, com són els Pressupostos Generals pel 2022, que s’hauran de plantejar en breus: “Sempre hem demanat poder aportar la visió empresarial a la proposta dels pressupostos abans de la seva aprovació. Fins i tot hem defensat impulsar uns pressupostos participatius per poder prioritzar amb una major base de coneixement social”, ha afirmat Abad. D’aquesta manera han insistit en conéixer amb temps la seva composició i distribució per aportar competitivitat a les empreses i donar suport al creixement econòmic.

La patronal també ha demanat suprimir impostos com el de patrimoni o com el de successions, han exigit que es corregeixi el dèficit fiscal “que arrosseguem de l’Estat vers els ciutadans i ciutadanes de Catalunya de les darreres dècades”, han posat èmfasi en la visió de reindustrialitzar l’actual model econòmic, i equilibrar el pes que actualment ostenten els sectors vinculats al turisme.

Abad també ha traslladat a Giró les preocupacions dels representants de diferents sectors econòmics i empresarials que componen la Cecot: l’impacte de l’increment dels costos o la manca de matèries primeres i components electrònics (sobretot en els sectors industrials i manufacturers), el sobre endeutament de les empreses a l’hora de fer front a les mesures anticovid-19, la manca d’ajuts directes, i la manca de perfils professionals tècnics en la majoria de sectors que representa la Cecot.

La reunió s’ha emmarcat dins de l’agenda de trobades que la Cecot manté amb els nous representants del Govern de la Generalitat de Catalunya per aprofundir en mesures per reactivar l’economia, rellançar les empreses i transformar el model econòmic. Amb aquestes trobades la patronal catalana demana coratge polític i diàleg per crear reformes i buscar consensos per dur-les a terme amb èxit. Abad reitera que “el nostre teixit empresarial no pot permetre que tornin a diluir-se perquè el que necessiten les empreses i els autònoms és que s’actuï amb rapidesa i diligència si volem mantenir activitat productiva i ocupació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa