MónTerrassa
Cecot insta al Govern a fer front comú per millorar la competitivitat empresarial

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha rebut aquest dimarts a una representació del Comitè Executiu de la Cecot encapçalada pel president i el vicepresident de la patronal catalana Cecot, Antoni Abad i Josep Armengol, al Palau de la Generalitat. La trobada, de caràcter institucional, ha centrat el debat en l’actual situació de l’economia, l’empresa i el territori. A la reunió també hi ha participat el secretari general de l’entitat, David Garrofé, i membres del Comitè Executiu de la Cecot com Toni Palet (president del Gremi de la Construcció), Manuel Jiménez (president de Cecot Rubí), Dani Puente (vocal), Paco Hoya (president del Cercle Cecot de Joves Empresaris), Xavier Panés (vocal) i Núria Betriu (vocal).

Tot i la bona marxa de l’economia catalana, la Cecot ha traslladat al president Torra la necessitat de recuperar el ritme de dinamisme anterior i que, per la seva dimensió i dinamisme social, “a Catalunya és factible treballar conjuntament per definir noves governances i implementar-les”; planificar infraestructures, gestió pública, tecnologia, medi ambient, projecció internacional, cohesió social, mobilitat i transport, capital humà i economia.

Cal ajudar a millorar la renta neta de treballadors, d’autònoms i els resultats de les empreses, per això és important un lideratge integrador, que aconsegueixi amplis consensos amb agents econòmics i socials i assolir un finançament més just i que redundi en una fiscalitat més propera a la mitjana de l’estat i d’altres territoris. “No és de rebut que un mal finançament lastri la competitivitat de les empreses i aquest és un punt on hi ha un ampli consens i on el Govern trobarà el màxim de suports”.

I és en aquest sentit que els membres del Comitè Executiu han reiterat al president Torra que l’empresariat vol més participació en la presa de decisions que afectin l’economia i el desenvolupament empresarial. “Si volem continuar creixent hem d’elaborar una estratègia de promoció basada en criteris de qualitat i només serà factible si anem junts en la definició d’aquests models. Un país industrial capdavanter, com ho és el nostre que suposa un 20% del PIB, necessita una mateixa visió desenvolupada des de tots i cadascun dels actors que incideixen en l’activitat”, han manifestat.

El president de la Cecot ha traslladat també al president Torra la conveniència de definir i consolidar un model de cooperació publicoprivat que ajudi a desenvolupar polítiques i serveis globals i complementaris a la ciutadania, seguint la tendència actual a nivell mundial. Per al sector empresarial “caldria aplicar el principi de subsidiarietat de manera que es deixés per al sector públic l’oferta de serveis bàsics i els adients per cobrir les primeres necessitats dels ciutadans, reduint les tasques administratives actuals en justificacions, tràmits, etc. en favor d’una major i millor atenció a les persones per part de les persones del sector públic”, diuen.

Infraestructures i energia

Durant la reunió els assistents han compartit la importància de continuar reivindicant la inversió en infraestructures, moltes d’elles crítiques per al desenvolupament del teixit empresarial i l’arrelament de noves empreses als territoris. Tot i que la competència de les infraestructures pendents és bàsicament de l’Estat, “cal que el Govern de la Generalitat faci estratègia publicoprivada per fer complir els pressupostos i que aquests pressupostos s’executin”. En aquest punt Abad ha insistit en què cal una estratègia-país compartida per la major part de la societat civil i amb un fort suport. “No podem estar sempre queixant-nos de les deficiències de tercers, ens cal plantejar els temes transversals de manera conjunta i consensuada. Recordem l’acte de l’any 2007 per reivindicar les millores de l’aeroport que gran part de la societat civil va recolzar en una trobada a l’IESE. Ens manca finançament, inversions i infraestructures, i en aquest punt hi ha gran consens, doncs treballem per assolir millores”.

En un altre ordre de temes, la Cecot ha demanat al president del Govern que faci passes endavant perquè la seva administració assoleixi el màxim nivell de digitalització i guanyar en eficiència, en especial en aquells processos amb incidència en la gestió de les empreses. L’aprofitament de la revolució energètica i com integrar l’àmbit de la generació d’energia en la marxa de l’economia i en les pròpies llars ha estat un altre aspecte de conversa durant la trobada amb el president Torra. “Sabem que les polítiques energètiques depenen de Ministeri però tenim marge on poder incidir en l’autogeneració i en la generació d’energia en xarxa que podríem analitzar i impulsar”, comenta el president de la Cecot, “Catalunya ha de ser referent en generació de renovables i crear base industrial de suport al país”.“

Finalment, Abad ha manifestat la voluntat i predisposició de la Cecot a col·laborar en totes aquelles iniciatives dels diferents Departaments de la Generalitat que permetin una millora de la competitivitat empresarial, el desenvolupament econòmic i que tinguin un retorn social que redundi en benefici col·lectiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa