MónTerrassa
Cecot exigeix simplificar els tràmits per instal·lar plaques fotovoltaiques

La Comissió d’Energia de la Cecot ha elaborat un document-proposta per exigir simplificar la tramitació d’instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic. La patronal ha fet arribar el document a la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, així com a altres instàncies de l’administració pública municipal i supramunicipal. Aquesta demanda ve donada perquè “quan intentem posar en marxa projectes de transició energètica, topem amb tants impediments i normativa contradictòria que acaben aturats“, va expressar el coordinador de la Comissió d’Energia i director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, Josep Casas, el mes de maig.

El document recull, d’una banda, la relació d’aquells procediments administratius que a la pràctica representen un endarreriment o una barrera a l’hora de tirar endavant projectes d’autoconsum d’energia elèctrica d’origen fotovoltaic i, d’altra banda, proposa mesures que siguin útils per resoldre les dificultats amb què es troben les persones interessades a tirar endavant aquests tràmits, en el marc d’unes garanties de procediment que compleixin amb tots els requisits que la normativa exigeixi.

L’objectiu és detectar i posar sobre la taula les problemàtiques concretes amb què es troben les empreses que volen tramitar aquests projectes. Tot plegat “amb la vista posada en els reptes de la transició energètica i els propòsits que, com a societat, ens hem auto imposat per assolir la neutralitat climàtica el 2050”, escriu la patronal en un comunicat.

Més de 8.700 instal·lacions fotovoltaiques

A Catalunya hi ha, segons les darreres dades del registre de la Generalitat, un total de 8.738 instal·lacions. El sector dels instal·ladors sosté, però, que si els tràmits necessaris per a la seva legalització fossin més àgils, n’hi hauria moltes més.

En aquest sentit, preocupa el baixíssim grau de desenvolupament de la generació energètica amb renovables, motivada en molts casos per l’arrelament a una determinada concepció del territori que frena la seva expansió.

La Comissió d’Energia de la Cecot lluita per la desburocratització

Quan es va constituir aquesta Comissió presidida per l’advocat Josep Rull, director del compromís verd de Mútua de Terrassa, Casas va reiterar que “els primers temes a treballar per la comissió són els relacionats amb la desburocratització i les normatives europees pendents de transposar. L’objectiu ha estat fer una cartografia de l’àmbit normatiu i de la tramitació, per detectar els principals obstacles i les principals prioritats per definir que li hem de proposar a l’administració que faci per resoldre-ho”.

“Cal plantejar a les institucions responsables del país l’establiment d’un nou marc legislatiu general i normatiu d’urbanisme i ordenació territorial que reculli la realitat actual, tingui visió de futur i defineixi, de forma clara i transparent, les competències que són atribuïdes a les administracions públiques en l’exercici de les seves funcions, per a la tramitació dels expedients d’energies renovables i, de manera especial, a l’administració local en tot allò que afecta l’autoconsum”, conclou la patronal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa