MónTerrassa
La Cecot Terrassa demanarà una major supervisió de la CE en els Next Generation

La patronal de Terrassa Cecot que presideix Antoni Abad demana corregir la dinàmica de concessió d’ajuts empresarials amb fons europeus abans que es convoqui el gruix de les principals línies d’ajuts Next Generation.

  • Dels 7.000 M€ per ajuts aprovats en el pla de mesures urgents només s’han sol·licitat 2.800 M€ (un 40%) per part de les empreses un cop finalitzats els períodes marcats per les CCAA. El que la Cecot considera un fracàs en la gestió que cal esmenar.
  • Si la voluntat de l’Executiu és ajudar les empreses, l’economia productiva i l’ocupació, és imprescindible que adapti els termes de les properes convocatòries a la seva realitat que, recordem, a Catalunya i Espanya més del 98% és teixit pime. Si no, caldrà demanar una supervisió més estreta per part de la Comissió Europea.
  • Abad: “Els agents econòmics ens hem ofert a col·laborar, insistentment, perquè els ajuts assoleixen el seu objectiu principal: reparar els danys econòmics i socials provocats per la pandèmia, iniciar la recuperació europea i preservar i crear ocupació. No entenem la reticència a que puguem cooperar en el disseny d’ajuts empresarials per aconseguir fer-los efectius i que arribin als autònoms i a les empreses”.

La segona setmana d’agost, en ple període de vacances d’estiu a la majoria d’empreses, la patronal Cecot va expressar públicament, mitjançant les xarxes socials, la manca d’empatia i de desconeixement de la realitat empresarial per part de l’Executiu a l’hora de convocar i establir el termini de sol·licitud d’ajuts al teixit empresarial, amb fons europeus. Per aquest motiu, l’entitat celebra que el passat divendres, el conseller d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, traslladés per escrit a la Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, la petició d’ajornar els terminis de concessió d’ajuts de dues línies convocades el mes d’agost així com que tingui en consideració la necessitat d’adaptar les properes convocatòries a la realitat empresarial per recolzar el teixit productiu.

“S’han convocat dues línies d’ajuts per al sector industrial el mes d’agost amb termini de presentació el mateix mes d’agost i ja hem vist que l’operativa conté tots els elements necessaris com perquè només beneficiï a un petit nombre d’empreses”, argumenta Antoni Abad, president de la Cecot, “aquesta praxis per part de l’Administració és un despropòsit en el camí de la reactivació econòmica del nostre país ja que està bloquejant i desincentivant la participació de les pimes que recordem és més del 98% del nostre teixit productiu”. Per aquest motiu el president de la Cecot manifesta que a l’entitat “celebrem i agraïm que el conseller d’Empresa formalitzés davant la Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme la petició d’ajornar els terminis de sol·licitud dels ajuts amb fons Next Generation convocats el mes d’agost, per tal que totes les empreses, repeteixo totes, puguin fer efectiva la seva sol·licitud”.

La Cecot critica la manca de voluntat política i la poca empatia de l’Executiu a l’hora d’escoltar tant a l’empresariat català, com a diferents experts, en la definició d’actuacions per accelerar la reactivació econòmica i la recuperació de l’activitat productiva. “Només cal veure el gran fracàs dels ajuts del RD5/21 a tota Espanya, amb només el 40% sol·licitat per part de les empreses, d’un primer paquet de 7.000M€”, afirma Abad. Els mecanismes de concurrència són tan complexos i els terminis perquè les pimes puguin concórrer en temps i forma són tan curts que estan desincentivant la participació del gruix del nostre teixit empresarial i està comportant que únicament les empreses amb més recursos puguin participar. Segons dades proporcionades per UPTA (i publicades per ABC) a Catalunya s’han sol·licitat menys del 20% dels 913M€ en ajuts relacionats amb el RD5/21.

“Les organitzacions empresarials estem fent mans i mànigues per evitar que aquests fons es dilueixin o que es concentrin en pocs projectes. Necessitem que arribin a l’economia productiva directament, els ajuts han de ser directes perquè les pimes puguin anar refent-se. Per això, i donada la dimensió d’empreses de la nostra demografia empresarial, és important entendre la seva dinàmica i conèixer la seva limitada capacitat de recursos per poder recolzar-les i facilitar-los el màxim possible la concurrència als fons europeus”, explica el president de la Cecot.

L’entitat empresarial, més enllà de recolzar i acompanyar les pimes en els seus processos de concurrència als fons Next Generation EU, ha demanat a les administracions que corregeixin i adaptin les properes convocatòries a fi i efecte que aquests serveixin per a la seva finalitat. “La Unió Europea va condicionar els fons europeus a l’aplicació de reformes estructurals a països com Espanya i des de la Cecot no només ho vam celebrar, com una oportunitat per poder desvincular les reformes que necessitem del cicles polítics i poder implementar els canvis de manera efectiva, sinó que vam escriure a la presidenta Úrsula Von der Leyen perquè tingués en consideració les propostes i la participació dels agents econòmics i socials abans d’acordar un pla”, conclou Abad. La Comissió Europea vigilarà i monitoritzarà que els fons serveixin per fer el salt evolutiu del nostre model econòmic i productiu que, indispensablement, ha d’anar de la mà del teixit pime. Si no es simplifica la gestió administrativa a autònoms i empreses per accedir als fons europeus, si es continua dificultant els tràmits i terminis per participar dels processos concursals que han de convocar-se, caldrà demanar una supervisió més estreta per part de la Comissió Europea.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa