MónTerrassa
Cecot demana celeritat al Congrés per aprovar la reforma de les pensions

La patronal egarenca Cecot valora positivament que el Consell de Ministres hagi donat llum verda aquest dimarts al projecte de llei per la reforma del sistema públic de pensions i demana celeritat en la seva tramitació al Congrés i agilitat en la implementació de les mesures. “Anem molt tard amb la reforma de les pensions”, recorda Antoni Abad, president de la Cecot, qui afegeix que “tenint en compte que el text del projecte de llei va ser ratificat per la majoria de grups parlamentaris dins la Comissió del Pacte de Toledo al Congrés el passat mes d’octubre de 2020, més el suport de la taula de diàleg social, des de la Cecot creiem necessari que el Congrés tramiti amb celeritat les mesures aprovades pel Consell de Ministres d’avui”.

Malgrat que s’ha aprovat un primer paquet de mesures, deixant pendent una nova fase de negociació per la resta de propostes, des d’una perspectiva global del projecte de llei, la Cecot posa l’èmfasi en aquelles que ha impulsat des de l’organització empresarial en els darrers anys com ho són el fet que les prestacions no contributives corrin a càrrec dels Pressupostos Generals de l’Estat, entre elles les derivades de polítiques d’ocupació.

Els PGE han d’assumir reduccions a la cotització, prestacions assistencials (no contributives), ajuts a la jubilació anticipada, bonificació a règims especials i part de les prestacions relatives al naixement i cura del menor i complements a la pensió. “La darrera proposta, contemplada al Pacte de Toledo, va recollir la nostra proposta de separar prestacions contributives de les no contributives. El gener de 2019 ja vam proposar que els PGE financessin les prestacions no contributives per generar un superàvit d’11.000€ a la Seguretat Social, d’aquesta manera evitem que s’encareixi el factor treball i assolim un sistema empresarial més competitiu”, explica Abad.

Una altra de les propostes que destaca l’entitat fa referència als sistemes complementaris de pensions. Des de la Cecot es recolza els plans voluntaris a partir de la negociació col·lectiva, així com la demanda de millores fiscals i jurídiques per aquests sistemes i fórmules específiques de suport als salaris més baixos o carreres professionals més vulnerables. “Les cotitzacions venen vinculades als perfils professionals, si tens una economia basada en sous baixos i tens per davant el pagament de pensions altes és obvi que hi haurà un dèficit important”, explica el president de la Cecot, “més enllà de la possibilitat de promoure la complementarietat en les pensions des de la Cecot veiem un argument de pes per provocar definitivament el canvi de model productiu que reclamem amb els sindicats. El context actual és idoni per forçar les reformes estructurals pendents que tenim a Espanya des de fa molts anys i que els cicles polítics no han permès posar en marxa. Si actuem amb el consens de tots els agents econòmics i socials de manera racional, estratègica i ràpida tenint en compte el compromís amb els fons europeus per la Reactivació podem provocar grans transformacions que generin llocs de treball més qualificats, amb majors cotitzacions”.

El tercer àmbit sobre el que Cecot considera avalades les propostes realitzades en el seu informe de 2018 sobre creixement econòmic i social en base a la població activa, és la immigració. En aquest apartat el Pacte de Toledo proposa canalitzar el flux de migracions mitjançant mecanismes que garanteixin la incorporació d’immigrants al mercat de treball; facilitar la gestió dels tràmits de contractació, afiliació i integració en el sistema; afavorir la integració social de les persones treballadores immigrants i la de les seves famílies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa