MónTerrassa
La Cecot critica la gestió del govern en relació a les mesures anticovid

La patronal Cecot “lamenta la gestió de la Generalitat en relació a les mesures de prevenció de la COVID-19”. “Les empreses estem gestionant en entorns VUCA des de l’anterior crisi i en un context de pandèmia des d’ara ja fa dos anys, i sabem que el marge de temps d’adaptació a entorns canviants actualment és molt curt”. Pel president, Antoni Abad, “Ara bé, fora desitjable per part dels dirigents polítics que ens ajudessin a gestionar. D’una banda, permetent la participació de representants empresarials en el procés d’anàlisi i diàleg previ a la presa de decisions i de l’altra, acompanyar les mesures sanitàries amb un pla de xoc d’ajuda directa a empreses i autònoms per l’impacte d’aquestes mesures conjunturals”. La patronal creu que recomanar el teletreball “és correcte, sempre i quan tinguis llocs de treball amb capacitat per fer-ho. El gruix d’empreses que representem a la Cecot no el poden aplicar ja que tenim indústria, manufactura, construcció, instal·lacions, reparació vehicles, fusteria, retail, restauració, hoteleria i un llarg llistat d’activitats econòmiques que no es poden teledesenvolupar.

“Posant per davant que, des del sector empresarial podem entendre el gran repte que suposa per als actuals Governs la gestió d’una pandèmia com la que estem vivint, no els eximeix de vehicular una comunicació clara, concisa i honesta que traslladi confiança a la ciutadania per poder actuar en conseqüència.”

“A l’espera de conèixer oficialment noves mesures proposades pel Govern a quatre dies de les festes de Nadal, a la Cecot tenim col·lapsats els nostres canals de comunicació amb les empreses associades que necessiten verificar les informacions que estan facilitant els mitjans de comunicació. Qualsevol mesura que es prengui té conseqüència directa sobre els ciutadans però també sobre l’activitat econòmica.”

És per això “que tornem a reclamar al Govern la importància que els sectors empresarials puguin participar activament del procés d’anàlisi previ a la presa de decisions sanitàries que depèn en última instància del Govern”, explica Antoni Abad. “Cal que l’àmbit sanitari i l’econòmic es parlin per tal de prendre mesures que puguin equilibrar l’impacte. I no em refereixo només a que les empreses i els autònoms rebin ajudes directes, sinó que també des del sector empresarial podem ajudar a contenir proactivament i preventivament els contagis en base a les casuístiques de cada sector d’activitat. Junts podem trobar solucions amb una visió més global i segurament amb capacitat ràpida d’execució. El que no és de rebut és haver de ser informats a través dels mitjans de les decisions que s’han pres unilateralment només des de la perspectiva sanitària”.

Les empreses i autònoms necessiten certeses per poder reorganitzar, planificar i preveure el desenvolupament de l’activitat, rebla la patronal. “Per molta capacitat adaptativa que les organitzacions puguin desenvolupar, i la majoria d’empreses catalanes la tenen, necessiten tenir certeses per fer una correcta gestió dels recursos i les plantilles.

Els dirigents públics haurien de tenir present la gestió de les expectatives i el grau de desconfiança al que s’està arribant darrerament en la gestió de crisi que s’està fent. Recordem l’anunci d’ajuts per autònoms l’any 2020 que quan baixaves a operativitzar-los va resultar que gran part dels interpel·lats no en podien optar o el col·lapse del SEPE per la gestió d’ERTOs, per posar dos exemples.

Avui ja tots els mitjans informen d’unes mesures que encara ha d’aprovar el TSJC i publicar oficialment el DOGC i torna a generar soroll i no aporta cap mena de valor dins l’engranatge empresarial donat que fins que no sigui oficial no es poden prendre les mesures internes pertinents. Sobre tot, i tornem a remarcar, perquè s’anuncien les mesures tenint en compte que estem a quatre dies, literalment, de Nadal”.

“Tot això genera unes expectatives que acaben minant fins a la persona més comprensiva i us podem assegurar que les persones que estem al capdavant d’empreses podem entendre perfectament la dificultat que comporta gestionar una crisi com l’actual on s’han de prendre decisions impopulars i dures”, explica Antoni Abad, “ara bé, s’han de poder compartir i comunicar en temps i forma”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa