MónTerrassa
Les Cambres volen ajuts directes a empreses afectades per les restriccions

Les Cambres de Comerç de Catalunya reclamen que les empreses més afectades per les noves restriccions per frenar la Covid-19 puguin rebre ajuts directes, amb més facilitats en la tramitació i l’ús de sistemes informàtics adients. Així ho han anunciat en un comunicat, on també han demanat al govern assegurar un paquet de mesures que compensin al màxim nivell possible la caiguda d’ingressos i d’activitat, “assumida en benefici de tota la societat, però que les autoritats competents han decidit de forma unilateral”.

“La gravetat d’unes restriccions pensades en l’interès col·lectiu, però que impacten directament i de forma dràstica en el compte de resultats d’empreses i autònoms, sobretot en determinats sectors, han de ser compensades de forma ràpida i proporcionada a les pèrdues registrades”, han explicat el conjunt de les Cambres catalanes. En aquesta línia, consideren que “els 20 milions d’euros per al sector de l’oci nocturn és insuficient” i caldria duplicar aquest import i ampliar-ho a la restauració o la cultura.

També han criticat el fet de prescindir de representants del món empresarial en els òrgans assessors i de decisió en aquest moment d’excepcionalitat: “Cal remarcar que conèixer el punt de vista de tots els afectats i afectades abans de prendre les decisions és tant un exercici de democràcia de qualitat com també de buscar sortides que equilibrin l’eficàcia amb l’impacte. És funció de les Cambres aportar aquest punt de vista en aquells ens on es debatin matèries que afectin els interessos generals del Comerç, la Indústria, els serveis i la navegació.”

A més de reclamar aquests ajuts directes, el Consell General de Cambres proposa un paquet específic de mesures indirectes d’aplicació directa en els negocis més afectats per la pandèmia:

  1. Prorrogar els ERTO per un període mínim d’un any.
  2. Aprovar l’exempció dels impostos locals i d’aquells que depenen de la Generalitat de Catalunya durant el període de restriccions i en els tres mesos posteriors.
  3. Aprovar la pròrroga de la carència dels crèdits ICO i condonació parcial per als sectors més afectats.
  4. Posar en marxa un programa de suport a les empreses que permeti l’orientació i l’assessorament per a la resistència, la reorientació i la implantació de nous canals de relació amb els clients, ja sigui mitjançant la digitalització o d’altres mitjans, i aprofitant l’experiència dels programes desenvolupats per les cambres catalanes l’any 2020 i principis de 2021 i la capacitat de mobilitzar fons europeus per part de les 13 cambres catalanes.
  5. Ajornar l’IVA durant el període de restriccions i també el següent trimestre un cop aixecades les restriccions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa