Les rebaixes han arribat a Terrassa (vídeo de Cristóbal Castro), i no han esperat a que les portessin el Reis d’Orient. Des de fa dies alguns comerços de la ciutat anuncien que els preus dels productes que venen són més barats. Els descomptes són de fins a un 70 per cent, si més no això indiquen els cartells dels aparadors.

Les rebaixes d’hivern arrenquen oficialment aquest dissabte a Catalunya. Serà l’última edició tradicional abans de la liberalització que contempla el projecte de nova Llei de Comerç catalana, aprovat pel Govern i que aviat iniciarà el seu tràmit parlamentari. La nova normativa trasllada als comerciants la competència per escollir el període en què fer rebaixes, si bé la Generalitat recomana dos períodes, a l’hivern i estiu, sense determinar dates específicas.

El petit comerç havia lluitat anys enrere per mantenir el 7 de gener i l’1 de juliol com els dies oficials d’inici de rebaixes d’hivern i estiu, respectivament, si bé la suspensió de la llei catalana per part del Tribunal Constitucional (TC) després el recurs interposat pel govern espanyol va crear un buit legal que va fer que molts establiments s’emparessin en la llei estatal.

En els últims anys, especialment a l’hivern, l’inici de les rebaixes havia quedat a Catalunya una mica entelat, perquè grans marques com Mango i H & M s’avançaven al 7 de gener amb promocions durant la campanya de Nadal. Això va fer que el petit comerç català, que ha hagut de recuperar-se de la crisi i competir contra la moda del comerç electrònic, també optés per oferir promocions als seus clients per fidelitzar-los.

L’inici de rebaixes es veurà beneficiat pel fet que enguany el 7 de gener és cap de setmana, i també pel descens de les temperatures, que impulsarà les vendes de moda, un dels sectors estrella per excel·lència d’aquesta campanya, seguit del parament de la llar, l’electrònica i la perfumeria. L’any passat, les vendes en rebaixes del petit comerç a Catalunya van créixer al voltant d’un 3%, fins als 850 milions d’euros, amb una despesa mitjana per persona d’uns 90 euros.

El Govern aprova la nova Llei de comerç

El Govern ha aprovat el Projecte de Llei de Comerç, Serveis i Fires, que actualitza la normativa catalana de comerç. Entre les novetats, destaca l’ampliació dels horaris comercials, que passen a poder obrir 75 hores setmanals, tres més que en la llei anterior. La nova norma deixa a mans del comerciant els períodes de rebaixes, malgrat que continua recomanant fer-les a l’hivern i a l’estiu. Per primer cop, la nova llei també inclou la possibilitat que els comerços dedicats a la venda de productes d’alimentació puguin instal·lar una àrea de degustació de màxim un 33% de la seva superfície, fixa quatre supòsits per declarar un municipi com a turístic a efectes d’horaris comercials i prohibeix oferir i vendre productes o serveis a domicili o per telèfon si no hi ha autorització expressa. Amb el vistiplau de l’executiu es formalitza el darrer tràmit que dóna pas a la tramitació parlamentària de la norma.

La llei deixa a mans del comerciant el moment de fer rebaixes, malgrat que continua recomanant realitzar les campanyes de descomptes a l’hivern i l’estiu i manté la regulació sobre les condicions. Així, els productes rebaixats han de ser estocs propis, han d’haver estat posats a la venda amb anterioritat al mateix establiment, no poden ser productes defectuosos o deteriorats (saldos), ni poden haver estat fabricats expressament per vendre en rebaixes.

Nou comentari

Comparteix