MónTerrassa
AonChip, l’start-up terrassenca que combat el canvi climàtic

AonChip és una ‘start-up’ terrassenca que ajuda a la millora del medi ambient i combat el canvi climàtic del planeta utilitzant tecnologies de comunicació inalàmbrica que permeten transmetre dades a un llarg abast i a un baix consum energètic, conegudes per les sigles LPWAN. Creada l’any 2018 per quatre amics enginyers -Carlos Serrano, Joan Ordoñez, José Fernández i Leo Céspedes-, l’empresa opera a diferents ciutats arreu del país, inclosa Terrassa, i ja ha fet el salt a Amèrica del Sud.

L’empresa es dedica concretament al disseny, la fabricació i la comercialització d’equips de control i monitorització basats en tecnologia IOT LPWAN. Un dels seus productes estrella amb els que van començar és WaterSens LoRaWAN, un sistema intel·ligent per optimitzar el consum d’aigua que ja utilitzen l’Ajuntament de Terrassa i l’Ajuntament de Girona. 

Els quatre membre d’Aon Chip, Carlos Serrano, Joan Ordoñez, José Fernández i Leo Céspedes | Aon Chip

Aquest producte permet reduir el consum d’aigua en funció del nivell d’humitat del terra. “Amb el sensoratge podem veure el nivell d’humitat del terreny per inhibir en el rec que l’Ajuntament té programat cada dia. Per exemple, és incongruent si plou i a la vegada s’està regant”, explica Céspedes. Així doncs, el sistema controla de forma remota el rec i té en compte si el terra ja està suficientment humit per tal de no malgastar més aigua de la necessària. 

En aquest sentit, un dels seus objectius és ser un referent d’empresa catalana per poder donar capacitat a tots els ajuntaments de Catalunya a formar part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, en concepte d’optimizació dels recursos hídrics a aplicar en Parcs i Jardins.

Instal·lació de l’equip WaterSens | Aon Chip

El salt a Amèrica del sud

L’empresa va començar fixant-se en Alemanya i Àustria, el bressol del tipus de tecnologia inalàmbrica a llarg abast i baix consum, també operant arreu d’Espanya. Però al llarg d’aquests quatre anys de vida de l’empresa, els quatre enginyers han observat que gran part de la seva audiència prové d’Amèrica del Sud, sobretot de Perú i l’Equador, on aquesta tecnologia inalàmbrica ja està fortament implementada. 

Concretament, a l’Equador compten amb un client molt potent especialitzat amb l’exportació de la banana amb el que han fet una bona conjunció. “Nosaltres oferim el hardware i el software dins del producte i donem les eines perquè ho pugui integrar dins del seus sistema” explica Céspedes. A través de l’intel·ligència artificial, el client decideix quan és el moment d’activar o desactivar la injecció d’aigua.

WaterSens d’Aon Chip | Aon Chip

Multiplicant la facturació

L’empresa va tancar l’any 2021 amb una facturació de 100.000 euros, una xifra que enguany preveuen multiplicar. Una de les raons d’aquest increment de facturació ve, en part, pel potent client de la banana a l’Equador, ja que compta amb moltes parcel·les de moltes hectàrees, el que suposa molts equips. També compten amb el programa d’acceleració d’empreses 5G ScaleUp Program, impulsat per Wayra i Mobile World Capital Barcelona.

A més a més, aquesta setmana també han estat presents a la fira IoT World Congress 2022 a Barcelona per donar-se a conéixer i aconseguir més visibilitat en el seu sector.

Amb la seva vocació d’aportar solucions sostenibles, animen a molts més ajuntaments de diferents municipis a posar-se en contacte amb l’empresa per demostrar la seva tecnologia i millorar el medi ambient del planeta.

Nou comentari

Comparteix