Presentació de la 6a Terrassa Cooperativa

Presentació de la 6a Terrassa Cooperativa | Lluïsa Tarrida

Si hi ha un sector a qui no espanten les adversitats és el de l’economia social i solidària. En una situació de crisi social i sanitària com la que estem vivint, les entitats i empreses de la xarxa d’economia social de Terrassa volen continuar remant, si cal amb més força, per demostrar que “un altre model és possible, un model en què l’economia estigui al servei de les persones i els seus drets, i no al revés”, ha manifestat el regidor d’Emprenedoria i Economia Social, Pep Forn. Ho ha fet en l’acte de presentació de la 6a edició de Terrassa Cooperativa, que a pesar de la Covid no només tirarà endavant sinó que ho farà amb més activitats que mai.

Del 2 al 28 de novembre, fins a 88 entitats, empreses, serveis i institucions de la XES han organitzat una cinquantena d’activitats, la majoria en format virtual.“En aquesta edició ens hem adaptat a les circumstàncies, però la resposta ha estat espectacular. Cada vegada hi ha més ganes de participar i col·laborar, i quan se’ls ha preguntat si calia fer la Terrassa Cooperativa 2020, tots han cregut que no es podia perdre l’oportunitat de donar a conèixer tot el teixit d’economia social que tenia a Terrassa”, ha manifestat Forn.

La Terrassa Cooperativa mostrarà tres itineraris: producció i consum responsable i de proximitat / cultura i economia social / cures i economia feminista. A més de les activitats, cal remarcar que hi haurà unes jornades professionals amb l’objectiu d’enfortir i ajudar a superar el moment en què estan passant les empreses. I també, malgrat que enguany la Fira no podrà ser presencial, s’ha apostat per fer-la del 7 al 28 de novembre en un espai virtual, en el qual totes les entitats podran explicar els seus projectes i es podran concertar cites i organitzar rutes per conèixer-ne la seva activitat econòmica.

Un sector fort i en creixement

Des de la Xarxa d’Economia Solidària de Terrassa, la seva presidenta Rosa Guinot ha destacat que la pandèmia ha posat en relleu “la debilitat del sistema econòmic que tenim i la vulnerabilitat de les persones, en un moment en què s’han incrementat les desigualtats i la pobresa, afectant especialment en les dones”. Per això, creu que és tan important potenciar l’economia social i solidària, “fer-nos més visibles i aconseguir que més persones es puguin implicar en fer canvis en els seus hàbits de vida”. D’entre totes les activitats que hi haurà a la Terrassa Cooperativa, Guinot ha destacat la presentació del projecte de la nova moneda social, impulsada entre entitats de la ciutat, que serà el pròxim dia 6 a les 18 h; i les jornades d’economia feminista, on es posarà èmfasi en tot allò que uneix aquesta economia amb la solidària, i destacant la conferència a càrrec de Yolanda Jubeto, Dra. Economista de la Universitat del País Basc, el 13 de novembre a les 19h al Centre Cívic President Macià.

Per la seva part, la gerent i sòcia de la cooperativa Magroc, en representació de la Federació de Cooperatives de Catalunya, Núria Oñoro, ha destacat la importància de Terrassa Cooperativa a l’hora “d’enfortir la xarxa i avançar cap a un nou model econòmic”. Des de la Federació s’aporta sobretot la part formativa, ja que consideren que “com més formades estan les cooperatives, més fortes són”. A Terrassa, tenim 99 cooperatives registrades i remarca que “és un sector en ple creixement”. A més, en destaca la varietat de sectors on està implantada: educació, infància, salut, consum, alimentació, cultura… “No hem parat ni un sol dia de treballar. De vegades això no es visualitza, i des d’aquí pensem que cal remarcar que hem fet un esforç molt gran per readaptar-nos a la situació i donar resposta a les necessitats de la població”.

Nou comentari