MónTerrassa
3.000 famílies del Vallès s’alimenten amb menjar sobrant d’escoles

Prop de 3.000 famílies del Vallès Occidental s’alimenten gràcies a aquell menjar sobrant dels menjadors escolars i d’empreses. Aquestes famílies són beneficiàries del projecte Sostenibilitat Alimentària, impulsat des del Consell Comarcal del Vallès Occidental, nascut el 2014, amb el segell de Recooperem. Des d’ençà, un total de 46 centres educatius hi participen, de manera que el menjar que no s’ha arribat a servir se separa, es desa en carmanyoles, s’etiqueta amb la informació sobre el contingut i la data d’elaboració, es congela i es fa arribar a les persones necessitades, a través d’una dotzena d’entitats socials que hi col·laboren.

En els darrers anys també s’ha aconseguit implicar empreses del sector d’alimentació o no, que s’han volgut sumar a aquesta iniciativa de “dona valor a productes no aprofitats”. L’objectiu és doblement positiu: per una banda, s’aconsegueix reduir el volum de menjar que, en no haver-se servit, aniria a parar a les escombraries; i per l’altra, es permet que persones amb situació de vulnerabilitat tinguin un mínim sustent alimentari diari.

Segons explica el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, “es parteix d’una idea molt intuïtiva, que és que no es pot deixar perdre el menjar als menjadors escolars, per una qüestió de lògica social, perquè es generen residus i té un impacte mediambiental”. Per això, es considera que la iniciativa té també una vessant “pedagògica, ja que s’implica a la comunitat educativa i s’inculca a les futures generacions la importància de no omplir el plat més del que després es menjarà”.

Des de 2014 s’han reaprofitat fins a 41.000 àpats gràcies a l’adhesió de 46 centres educatius de tota la comarca, que hi participen amb el convenciment de l’impacte positiu que té aquest projecte tant a nivell social com medi ambiental. “Al llarg de l’any cada català llança 35 quilos de menjar en bon estat a les escombraries, i aquest és un cost social i ambiental que no ens podem permetre en un moment en què ens estem plantejant un canvi de model energètic”, remarca Giménez. Recentment, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha distingit el projecte en l’àmbit d’Acció Climàtica.

Pla mig de la Maria, cuinera de l’escola Sant Esteve de Castellar del Vallès, desant menjar no emplatat en carmanyoles | ACN

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Octogenari a novembre 13, 2021 | 10:32
    Octogenari novembre 13, 2021 | 10:32
    No se com, davant la fam que hi ha al món, algú gosa llençar menjar. A casa mai es llença res- en darrer extrem hi ha animals doméstics- . Serà perquè hem viscut les dificultats de la postguerra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa