MónTerrassa
2021 arrenca amb més obertures que tancaments de comerços a Terrassa
  • CA

Aquest dijous, Terrassa Centre va presentar l’informe de l’Observatori dels Centres Urbans de la Fundació Comerç Ciutadà corresponent al darrer trimestre de 2020 i fins al primer semestre de 2021. L’àrea d’estudi correspon a la zona de vianants de Terrassa, dins de la qual s’han censat 655 establiments a peu de carrer, el que representen un 25% dels locals comercials de la ciutat, segons el Cens de 2019.

Destaca, en primer lloc, que el 2020 es va produir un descens del 3% dels locals oberts, arribant el 83% d’ocupació, la xifra més baixa des que es realitzar l’informe. Des de Terrassa Centre però, subratllen que en el primer trimestre de 2021 s’ha pogut veure una lleu recuperació, i a finals de maig ja va pujar fins al 85%. “Això és una bona senyal”, asseguren. L’equipament a les persones continua sent el subsector predominant i suposa el terç dels locals de tota l’àrea de l’activitat de comerç, seguint la mateixa tendència de l’any 2019.

El 2020 tenim més tancaments que obertures, de fet per cada 10 locals rotats, 7 són per tancament, trencant la tendència dels últims anys. Aquesta és la conclusió que se n’extreu del document. Tanmateix, el 2021 la xifra d’obertures ha estat notable. Així, entre l’última setmana de gener i la primera de juny, hi ha hagut 22 noves obertures per només 7 tancaments, i 4 comerços que han canviat de local però que s’han quedat dins de la mateixa zona. “Estem parlant de més obertures que l’any 2020, però cal també tenir en compte que hem vingut d’un any molt durt, amb molts tancaments”. Paral·lelament, es pot comprovar com la dispersió dels locals tancats es troba en el conjunt de l’àrea, deixant una distribució espacial d’intensitat de locals oberts i tancats, molt semblant a la dels anys anteriors.

Molt lligat a les restriccions de la crisi sanitària i com a conseqüència del confinament, la majoria d’obertures es concentren en l’equipament a les persones (roba, calçat, complements, etc) i en els serveis a les persones (perruqueries, estètica, ungles…). Per contra, els tancaments es centren en el sector de la restauració i del comerç amb l’equipament de les persones. Aquest canvi de tendència ha provocat que en aquests moments, l’equipament de persones representa un 31% del total dels locals de l’illa, seguit dels serveis (22%) i de la restauració (16%).

Des de Terrassa Centre consideren que la pandèmia ha agreujat encara més en el “mix comercial” de Terrassa. “Hauria de ser més variat, a Terrassa ens caldria millorar una mica en aquest aspecte, però això és una qüestió dels operadors i emprenedors, que aposten per un tipus de comerç o un altre. Malgrat això, sí, considerem que hem perdut una mica d’atractiu comercial”, apunta Anna Roqué.

.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa