MónTerrassa
Àltima dissenya un fèretre que permet escriure-hi missatges de comiat
  • CA

Àltima ha dissenyat un nou fèretre que permet escriure-hi missatges de comiat dels familiars i amics. L’empresa de serveis funerària ha presentat aquesta setmana el “Fèretre Artus”, una iniciativa pionera a l’Estat espanyola que busca personalitzar encara més les vetlles i cerimònies als difunts.

Es tracta d’una tapa de pissarra apte per dibuixar-hi o escriure-hi i que estarà a disposició de les famílies en el moment de la vetlla. A més, el fèretre destaca per ser sostenible ja que està fet amb fusta de tala controlada i lliure d’elements com vidres, metalls o teixits sintètics.

“La innovació és un element clau a l’empresa, que des dels inicis s’ha caracteritzat pel desenvolupament constant de nous productes, serveis i espais, amb la finalitat d’adaptar-nos al context i la societat en cada moment, i sempre tenint molt present l’eix de la sostenibilitat i del compromís amb l’entorn”, exposa Josep Ventura, conseller delegat d’Àltima. Des de l’entitat consideren que les noves tecnologies i innovacions poden ajudar a “a apropar-nos a la societat actual, contribuint a normalitzar el dol i a trencar el tabú de la mort des del primer moment”.

Cerimònies més personalitzades

Després dels primers dos anys complexos amb les restriccions per la pandèmia, que van dificultar el moment de retre l’últim adéu i l’elaboració posterior del dol, aquest 2022 s’ha recuperat la completa normalitat a tanatoris i cementiris. “Els mesos més durs de la Covid-19 ens van demostrar la importància que té poder fer la vetlla i acomiadar-se del difunt en l’elaboració posterior del dol. Aquest any, les famílies han pogut tornar a celebrar del ritual funerari com feien abans de la pandèmia, quelcom molt necessari emocionalment”, remarca Josep Ventura.

En aquesta línia, Àltima ha posat en marxa aquest any diversos serveis per fer un comiat més personalitzat. Cerimònies a l’aire lliure, un nou concepte de recordatori on les famílies poden escriure un darrer missatge en una targeta personal, o quedar-se com a record un braçalet de fil, són algunes de les novetats. Ara s’hi afegeix aquest fèretre especial.

Àltima presenta un nou fèretre personalitzat, amb tapa de pissarra per escriure-hi missatges | Àltima

La incineració ja supera el 52%

Àltima percep que les cerimònies laiques van creixent any rere any, que enguany suposen el 26 % del total de serveis, segons dades de la companyia de 2022. La majoria continuen sent catòliques (el 72 %) i el 2% d’altres religions. A més, tot i les múltiples possibilitats, només un 30% de les cendres es queden als cementiris i això que la incineració es manté aquest any com l’opció més demandada pel que fa al destí final. Actualment, un 52,22 % del total dels serveis funeraris a Catalunya opten per aquesta alternativa, que s’ha duplicat en els darrers 15 anys i que, respecte 2020, ha augmentat prop d’un 3 %.

“Moltes famílies no saben què fer-ne i les guarden durant anys a casa, sense donar-los un destí adequat, cosa que dificulta la gestió del dol. Altres, les deixen a la natura, de forma no controlada, que representa un problema greu per al medi ambient”, reconeix Joan Ventura, conseller delegat d’Àltima.

Àltima també posa en relleu la necessitat de recuperar l’IVA reduït dels serveis funeraris, considerats essencials i part de la cadena sanitària, que actualment és del 21 %. L’empresa de serveis funeraris, que gestiona 35 tanatoris -un dels quals es troba a Terrassa-, 11 complexos crematoris i 18 cementiris a 247 municipis de Catalunya i Balears, disposarà del nou taüt a tots els centres on presta servei.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa