MónTerrassa
Xerrada a Terrassa sobre els veritables orígens dels Mossos d’Esquadra
  • CA

Terrassa acollirà aquest dijous, 21 d’octubre, una xerrada sobre els veritables orígens dels Mossos d’Esquadra. Serà a partir de les set de la tarda a l’Ateneu Terrassenc de Terrassa (carrer Sant Quirze, 2), i comptarà amb la presència de David Hidalgo Cela, que realitzarà la conferència i que és l’autor del llibre 1719. La Guerra de la Quàdruple Aliança i l’origen dels Mossos d’Esquadra. L’acte, obert a la ciutadania, estarà conduït per l’historiador Josep Puy.

David Hidalgo (1979) és caporal dels Mossos d’Esquadra i està destinat al Grup del Servei Històric, amb seu a Barcelona, gràcies a la seva formació, ja que és doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili i graduat en Dret per la Universitat Autonio de Nebrija de Madrid. L’estudi que presenta ofereix una “aportació inèdita i rigorosa sobre els veritables orígens de la institució policial catalana”.

El llibre, fent gala de la documentada investigació arxívistica i d’àmplia i acurada bibliografia, desmunta la idea que la policia es va fundar al voltant de la data de 1690 i que tenia Pere Anton Veciana com a protagonista. Hidalgo situa els origens l’any 1719 sota el nom de Escuadras de Paisanos Armados, protegits per Felip V, a instàncies del marquès Castel Rodrigo, capità general de Catalunya. Essent la ciutat de Vic l’indret on va iniciar-se el desplegament territorial de l’esquadra de paisanos. La guerra de la Quàdruple Aliança (1717-1720) impedia, en bona mesura, que l’exèrcit regular intervingués i s’ocupés d’aquell conflicte intern. D’aquesta manera, es reitera que el cos dels Mossos d’Esquadra va néixer un 21 d’abril de 1719, desmuntant “les arrels borbòniques” que alguns discursos “manipuladors i malintencionats” al·legaven. D’aquesta manera, la tesi doctoral estableix de forma definitiva els orígens d’una institució policial genuïnament catalana que, gairebé ininterrompudament, ha vigilat i protegit Catalunya durant els últims 300 anys.

Es pot accedir a la tesi doctural i llegir-la de manera íntegra clicant aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa